Exactament 25 anys després que Barcelona inaugurés els JJOO de 1992, aquest dimarts milers de ciutadans han tornat a encendre aquesta nit la flama del record de la ciutat olímpica a la festa de commemoració d'un esdeveniment que va marcar un abans i un després per a tota una generació.

Ni tan sols la pluja, que ha crescut en meitat de l'actuació de Los Manolos i ha impedit que toquessin la seva famosa cançó "Amics per sempre", no ha aconseguit apagar els ànims dels assistents, que han acabat ballant la melodia -en versió gravada- a la Plaça de Catalunya, escenari principal de la celebració popular de commemoració dels 25 anys dels Jocs.

Persones de totes les edats s'han reunit a la cèntrica plaça per rememorar els Jocs a través de diversos vídeos de les cerimònies i les competicions que es projectaven a dues grans pantalles, fins que cap a les onze de la nit la pluja fins i tot ha impedit que el corrent funcionés.

Torxa olímpica

La torxa olímpica ha arribat a la Plaça de Catalunya des del Palauet Albéniz, on se celebrava l'acte institucional de commemoració presidit pel Rei Felip VI, i ha arribat de la mà de Juan Antonio San Epifanio 'Epi', l'exjugador de bàsquet que fa 25 anys també va completar l'últim relleu.

'Epi', que corria acompanyat de l'atleta paralímpica Purificació Santamarta, ha tornat a lliurar la flama a l'arquer paralímpic Antonio Rebollo, com fa 25 anys, i que ha simulat aquest mateix llançament davant de l'atenta mirada de centenars de telèfons mòbils en rest preparats per captar el moment del llançament, que ha donat inici a un espectacle pirotècnic.

A més de reviure l'encesa del peveter que va iniciar els Jocs, els assistents a la festa han celebrat amb aplaudiments i han corejat altres moments clau de la història olímpica barcelonina, com la frase de Juan Antonio Samaranch, el llavors president del Comitè Olímpic Internacional, "À la ville de Barcelona", o l'"Hola" de mosaic humà de la inauguració.

Exvoluntaris

A la plaça, l'exvoluntària olímpica Begoña Lecea i la seva mare lluien les samarretes que Begoña va vestir durant l'esdeveniment, quan tenia 18 anys, una experiència que recorda com "màgica" que "sense els voluntaris no hauria funcionat", segons ha explicat Efe.

No ha estat l'única voluntària que ha acudit a la celebració: algunes d'aquestes samarretes, amb la llegenda "Barcelona 92" a l'esquena," esquitxaven la multitud, i aquests mateixos voluntaris han format el passadís humà a la plaça perquè Epi fes arribar la torxa fins a Rebollo.

Però no només els voluntaris han assistit a la festa: Montse Ballbé treballava durant l'estiu del 92 en una empresa que organitzava els menjars de 12.000 atletes diàriament, i s'ha presentat a la Plaça Catalunya amb el seu antic uniforme i acreditació penjant del coll, a més d'un pòster commemoratiu dels Jocs que assegura que ha estat penjat a la seva casa des de fa 25 anys.

Entusiasme

Els ànims, que a l'inici de la festa variaven entre l'entusiasme dels més fidels i una certa expectació per part de joves i turistes, han començat a pujar amb l'actuació del grup Mambo Jambo, que han portat al centre de la ciutat una barreja de rock, swing i blues que defineixen com 'Sonido Jambofónico.

A primera fila, Lorie, una turista de pas per Barcelona amb la seva filla i el seu marit, ha explicat a Efe que ella va presenciar els Jocs quan va visitar la ciutat catalana fa 25 estius, amb només 12 anys, i que guarda tots els autògrafs que va aconseguir dels atletes del moment: "La ciutat lluia tan bonica! Ara també, però això va ser especial", ha assegurat.

No totes les persones que no han volgut perdre's la commemoració recorden els Jocs Olímpics: Maria Garriga i Alba Caparrós, nascudes el 1996, confessen que se'ls posa "la pell de gallina" en veure les imatges de 1992, i asseguren que esperen que "Barcelona repeteixi altres Jocs" i "poder ser voluntàries".

Entorn de l'escenari de la festa la història olímpica de la ciutat quedava retratada en l'exposició "Barcelona 92 imatges. L'Obra Olímpica", amb imatges de l'arxiu gràfic de l'Agència Efe, i que s'ha traslladat a la cèntrica plaça per a aquesta ocasió.

El presentador Eddy Vidal ha conduït l'acte, que és un de la cinquantena que s'han celebrat en aquest 2017 en commemoració de l'esdeveniment esportiu, i que ha comptat amb la direcció artística de l'exmembre de la Fura dels Baus Hansel Cirera.