És la gran assignatura pendent del 2017. La renovació de Leo Messi és la carpeta més important als despatxos del Camp Nou. El contracte de l’argentí acaba el juny del 2018 i el club només té una sortida: arribar a un acord perquè el futbolista segueixi vestint de blaugrana. Tot el que no sigui això, serà una llosa insalvable per a la directiva de Josep Maria Bartomeu.

De moment, les posicions entre club i jugador semblen llunyanes. Messi no té pressa per estampar la firma en el seu nou contracte, conscient que té la paella pel mànec. El temps juga a favor seu i en contra del Barça, que a principis l'any vinent podria veure com negocia amb altres clubs. Pretendents no li falten, ni li faltaran.

Tot i això, la postura del club no és decidida. Messi és la joia de la corona d’un projecte que des del 2006, coincidint amb la Lliga de Campions de París, viu instal·lat en el triomf (amb comptades excepcions). La continuïtat del jugador no hauria de generar debats però la massa salarial del primer equip pot suposar un obstacle. El nou contracte convertiria el davanter argentí en el futbolista més ben pagat del món. Una tessitura que el club hauria d’estudiar com assumir.

En aquesta línia, el director executiu del club, Òscar Grau, ha reconegut que l’ampliació del contracte de Messi “és un tema que s’ha d’analitzar amb el cap fred i sentit comú”. Des del Barça s’explica que se segueix treballant per arribar a un acord però que existeixen una sèrie de limitacions a l’hora d’oferir-li al crac allò que s’ha guanyat a pols al camp: “El club no pot passar d’un 70% del pressupost dedicat a la massa salarial i, per tant, hem de quadrar-lo. Una opció passa per incrementar els ingressos, tal i com contemplem en el nostre pla estratègic. Volem tenir els millors però potser hem de prioritzar”.

El màxim executiu del club ha volgut “tranquil·litzar” a tots els socis i aficionats però sempre “des del sentit comú”. Les recents renovacions de Neymar Jr i Luis Suárez semblaven passes endavant per aconseguir convèncer Messi però es poden convertir en entrebancs. Neymar i Suárez seguiran jugant al Camp Nou a canvi d’una milionada, fet que eleva notablement les despeses de la plantilla. A més, el Barça ha de tractar en els pròxims mesos tres renovacions més (a l’alça): Andrés Iniesta, Ivan Rakitic i Marc-André ter Stegen.

La directiva s’haurà de focalitzar en Messi, un jugador que ha tapat en nombroses ocasions les carències de l'equip, transcendint les del terreny de joc. “El desig del club és que el millor jugador del món i de la història es quedi a Can Barça”, ha dit Òscar Grau. Ara només falta que els desitjos es converteixin en fets. I que Josep Maria Bartomeu no alteri l’ordre lògic dels fets: Messi acomiadant-se del futbol al Camp Nou.