De la il·lusió a la desesperació en 90 minuts. Aquesta ha estat la sensació que han sentit les més de 80.000 persones que han anat aquest calorós dissabte a l'Spotifiy Camp Nou a veure el debut del Barça a la Lliga. Hi havia ganes de futbol, de veure en acció el nou Barça de Xavi Hernández, a Lewandowski, Raphinha i resta de fitxatges, però a l'hora de la veritat la il·lusió s'ha convertit en frustració, en comprovar que encara queda un llarg camí a recórrer. El Barça no ha pogut amb un Rayo Vallecano ben situat al darrere, que ha perdut tot el temps que ha volgut i que ha vorejat el gol en un parell d'accions aïllades. Al final, el 0-0 inicial no s'ha mogut. Són només 2 punts, però el cop moral és important.

Xavi Hernández ha estat fidel a les seves conviccions i ha aprofitat el partit per enviar missatges, per la qual cosa no li ha tremolat el pols a l'hora de deixar fora de la convocatòria a Umtiti i Braithwaite, dos jugadors que fa setmanes que saben que s'han de buscar equip. S'hi ha afegit Sergiño Dest, amb el qual l'entrenador no acaba d'estar satisfet, mentre que Aubameyang, que té una oferta del Chelsea, sí que ha estat convocat, ja que Xavi compta amb ell. Llançats aquests dos missatges en la prèvia, l'entrenador ha complert amb el que s'esperava al primer onze oficial de la temporada. L'única sorpresa ha estat la presència d'Araujo al lateral dret, formant defensa al costat de Christensen, Eric Garcia i Jordi Alba, amb Sergio Busquets, Gavi i Pedri al centre del camp i Raphinha, Lewandowski i Dembélé a la línia ofensiva. De Jong, doncs, s'ha quedat a la banqueta, un altre missatge evident que el club aposta per la seva sortida. També ha estat significativa la suplència de Piqué, ja que amb Koundé sense fitxa i amb Araujo al lateral, Xavi ha preferit Christensen abans que al central català, que ja va veient que aquesta temporada jugarà poc. A més, Memphis també era a la banqueta, però ni tan sols ha escalfat.

Robert Lewandowski Barça Llamp|Raig / Foto: EFE
Robert Lewandowski, en una acció del Barça-Rayo Vallecano / Foto: EFE

El Rayo electrocuta el Barça

El Barça ha començat el partit espès, víctima possiblement de la calor sufocant, gairebé tropical, que feia al Camp Nou. El Rayo Vallecano, a més, ha tornat a demostrar una capacitat espectacular per replegar-se al darrere, combinant pressions avançades amb línies més defensives, aconseguint electrocutar el joc interior del Barça. En aquestes circumstàncies, l'equip blaugrana ha optat per entrar per fora, a través de Dembélé i Raphinha, els dos jugadors del Barça més actius a la primera part. Lewandowski, això sí, no ha fallat en la primera ocasió que ha tingut, encara que el gol ha estat anul·lat per fora de joc.

Amb el pas dels minuts, el Barça ha anat veient porteria. Primer ho ha intentat Raphinha, amb un xut desviat (20), i després ha estat el torn de Dembélé, que després d'un retall sec ha disparat a les mans del porter (35). Tampoc no ha faltat un gran ensurt, ja al descompte, quan Álvaro García ha assegut Araujo, però amb tot de cara per marcar s'ha trobat amb un Ter Stegen esplèndid.

Ousmane Dembele lamenta Barça / Foto: EFE
Ousmane Dembélé, lamentant una ocasió fallada / Foto: EFE

Un Barça desesperat

Després del descans, el Barça ha sortit amb una marxa més, a intentar posar-la una marxa més al joc davant d'un Rayo que el tallava sempre que podia. I els madrilenys han pogut marcar, en una altra acció aïllada, però Camello ha rematat fora (52). L'ensurt no ha atemorit el Barça, que ha continuat atacant i en el minut 54 ha pogut marcar, en un tret de Raphinha que s'ha enverinat després de tocar a Dimitrievski. El gol, tanmateix, no arribava, per la qual cosa Xavi ha mogut la banqueta, donant entrada a Ansu Fati, De Jong i Sergi Roberto, per Raphinha, una cosa imprecisa, Gavi, desaparegut pel bon treball de vigilàncies del Rayo, i Christensen, per resituar Araujo al centre de la defensa.

Amb els canvis, el Barça s'ha descontrolat una mica, però ha guanyat presència a dalt. En el minut 65', Ansu Fati ha pogut marcar, però s'ha trobat amb un gran Dimitrievski. I el porter s'ha tornat a lluir poc després, en un tret sec de Sergio Busquets (67). Al tram final, el Barça ha assetjat la porteria de Rayo, ja amb un 3-4-3 sobre la pissarra. En el minut 81, Lewandowski ha disparat fora, per molt poc. I tot seguit ha estat el torn d'Aubameyang, que ha vist com un defensa evitava l'1-0 sota pals (83). El 0-0 no s'ha mogut. Baixa el suflé.