El Barça ha derrotat el Manchester United (3-0) i no ho ha fet de qualsevol manera. Els d’Ernesto Valverde han esclafat els anglesos amb una exhibició de joc d’aquelles que es recorden durant molts anys.

Leo Messi ha estat el factor diferencial i, un dia més, ha demostrat perquè és el millor jugador de la història. Gerard Piqué, Sergi Roberto o Iván Rakitic també han brillat, però l’altre nom propi que cal destacar en clau blaugrana és Philippe Coutinho, que s’ha reivindicat amb un gol antològic.

El triomf dels de Valverde no només certifica l’accés a les semifinals després de quatre anys de sequera, si no que també reactiva el factor por. Després d’estovar un històric com el Manchester United, el Barça torna a intimidar a la resta de clubs d’Europa. El Liverpool, que encara ha de rematar la feina, però també el Manchester City, assumeixen amb resignació que serà molt difícil aturar Messi i companyia.

Johan, va per tu

Mentre el Barça mostrava la millor versió del seu joc de posició contra el United, a uns 800 quilòmetres de distància l’Ajax d’Amsterdam ha assaltat el Juventus Stadium per eliminar la Vecchia Signora de Cristiano Ronaldo i certificar el seu accés a les semis.

No ho ha fet de qualsevol manera, tampoc. Els holandesos han honrat la seva història amb un equip ple de joves descarats -inclòs Frenkie de Jong- i unes combinacions de primer nivell. Quan Matthijs de Ligt ha marcat l’1-2 definitiu a Itàlia, el Camp Nou ha celebrat el gol com si fos propi. Ha estat, en definitiva, la nit que Johan Cruyff sempre hauria volgut viure.