El Barça s'ha imposat aquest diumenge al València gràcies a un solitari gol de Raphinha i es manté líder sòlid de la Lliga, tres punts que, units a la victòria en el Santiago Bernabéu, disminueixen la tristesa provocada per les derrotes contra el Manchester United i l'Almeria. La preocupació pel joc, en canvi, continua present. El Barça no juga bé, no troba el ritme per dominar els partits. Aquest diumenge ha acabat patint davant un equip en crisi després de l'expulsió d'Araújo, un contratemps a què el cos tècnic ha respost acumulant defenses i tancant-se enrere.

Amb una setmana neta de partit per davant després de l'eliminació de l'Europa League contra el Manchester United, Xavi Hernández ha decidit posar tota la carn a la graella. La tornada de la Copa del Rei contra el Reial Madrid queda lluny, per la qual cosa el Barça ha de concentrar tots els seus esforços a la Lliga, i més després de la punxada contra l'Almeria de la passada jornada. Amb les baixes de Dembélé, Lewandowski, Pedri i Gavi, Xavi Hernández ha apostat pel millor 11 possible, recuperant el 4-3-3, amb Ferran Torres, Raphinha i Ansu Fati en la línia ofensiva, amb la defensa de gala, formada per Koundé, Araújo, Christensen i Balde, i amb Sergi Roberto com a segon interior, al costat de De Jong, amb Sergio Busquets com a pivot.

Raphinha gol Barça València / Foto: EFE
Raphinha, celebrant l'1-0 contra el València / Foto: EFE

Raphinha marca la diferència

El Barça ha començat espès, amb moltes dificultats per donar velocitat a la pilota davant un València molt ben posicionat que buscava sortir al contraatac amb un Samuel Lino molt actiu per la banda esquerra. En el minut 7, De Jong ho ha intentat amb un xut molt fluix. El Barça, tanmateix, ha aconseguit obrir el marcador amb una acció precisa, una passada en diagonal de Sergio Busquets per a Raphinha, que ha superat Mamardashvili amb un cop de cap (16'). El brasiler estava sent l'únic que intentava donar ritme al joc i ha trobat el premi a la seva insistència.

El gol no ha canviat la situació, ja que el València ha seguit molt enrere, esperant la seva oportunitat, davant un Barça embussat que buscava el 2-0 en accions aïllades. En el 32', Ferran Torres ho ha intentat amb un xut creuat que ha desviat el porter, i poc després ha estat el torn d'Ansu Fati, que no ha pogut rematar un bon centre de Raphinha. La millor ocasió del València ha arribat al minut 39, després d'una mala cessió de Ferran Torres a Ter Stegen que no ha acabat en desastre de miracle.

Ferran Torres fallada|decisió|error penal Barça València mans cara / Foto: EFE
Ferran Torres, després de fallar un penal en el Barça-València / Foto: EFE

Del 2-0 al sofriment

En la segona part, el Barça ha sortit amb un altre ritme. I poc després de començar, els blaugrana han pogut sentenciar, en un penal clar per unes mans a xut de Koundé. Sense Lewandowski, Ferran Torres ha estat el llançador, però el davanter ha disparat al pal. I un minut després ha estat el torn d'Ansu Fati, que des del vèrtex de l'àrea també ha estavellat la pilota al pal.

I quan més a prop estava el 2-0 ha arribat l'expulsió d'Araújo, que sent l'últim defensa ha comès una falta perquè Duro no es quedés sol davant Ter Stegen (58). Amb mitja hora encara per davant, el panorama ha fet un gir de 180 graus. Óscar Hernández, entrenador en el partit per la sanció de Xavi, ha donat entrada a Marcos Alonso per Ansu Fati. El València, amb un més i amb l'aigua fins al coll, se n'ha anat a l'atac, aconseguint tancar el Barça en la seva àrea. La resposta blaugrana ha estat acumular defenses, amb l'entrada d'Eric Garcia per Sergi Roberto.