Inesperadament, el Barça ha assaltat el Santiago Bernabéu i s'ha endut el primer round de les semifinals de la Copa del Rei contra el Reial Madrid (0-1). Els blaugrana, defensivament impecables, han estat tremendament efectius i han aconseguit un gol rocambolesc —en pròpia porteria d'Éder Militão— en aquest Clàssic ple de baixes culers i en el qual el Barça més desnaturalitzat ha jugat com sol fer el Reial Madrid.

El Barça aprofita l'oportunitat

Les obligacions han aparegut al feu madridista. Xavi Hernández ha apostat pel seu millor onze tenint en compte les múltiples baixes. Marcos Alonso ha entrat a l'eix de la defensa, Alejandro Balde ha actuat a la banda esquerra i Ferran Torres ha estat el davanter referència. Però si l'alineació semblava de circumstàncies, s'ha confirmat. El Reial Madrid ha sortit amb tota l'artilleria i ha controlat quan ha volgut.

Ja al primer minut s'ha vist un Reial Madrid molt directe i un primer avís de Luka Modrić que mig Bernabéu ha cantat com a gol. Un ritme molt alt que beneficiava els locals, que a més també tenien la possessió de la seva banda. Els blaugrana, indefensos, sense saber què fer amb la pilota i patint en cada atac del conjunt merengue. I un gol de Karim Benzema al minut 12, però en fora de joc, ha acabat d'espantar els culers.

Vinícius Araujo centro Real Madrid Barça Copa del Rey / Foto: EFE
Vinícius Júnior centrant davant de Ronald Araújo / Foto: EFE

El Barça s'ha dedicat a defensar, que aquesta temporada a la Lliga sembla que és el que millor sap fer. Vinícius Júnior ha estat molt incisiu, però també molt ben controlat per un Ronald Araújo dominador de tota la banda dreta del Barça. I quan el Reial Madrid superava la teranyina culer, aleshores apareixia un molt atent Ter Stegen. I Jules Koundé, Marcos Alonso, Frenkie de Jong, Sergio Busquets i Franck Kessié, molt sacrificats en defensa.

La primera possessió llarga del Barça ha arribat al minut 20, quan el Reial Madrid s'ha cansat d'atacar. I aquest respir ha donat ales a un Barça que ha apostat pel contracop i per la fortuna que poguessin tenir Ferran Torres, Raphinha o Pablo Gavi. Però ha estat Kessié qui s'ha desmarcat al minut 26 i ha fet un xut que ha aturat el porter Thibaut Courtois abans que Militão s'introduís a la seva pròpia porteria. I després de la primera anul·lació del gol per fora de joc, el VAR ha dit que era legal.

El Barça no ha aprofitat la seva oportunitat. Des del principi se sabia que no en tindrien gaires, però que no les podien deixar escapar. El Reial Madrid ha continuat atacant, però el duel s'ha revolucionat i també escalfat. Algunes targetes grogues, moltes protestes del públic present al Bernabéu i descans que era aire fresc per a l'equip culer.

Jugadores Barça gol Real Madrid Copa del Rey / Foto: EFE
Els jugadors Barça celebrant el gol / Foto: EFE

I apareix la millor defensa del Barça

Araújo frustrant Vinícius i les esperances del madridisme, i una defensa del Barça molt consistent. Però quan no era l'uruguaià aleshores apareixia Ter Stegen, qualsevol altre dels defenses culers, els migcampistes i, fins i tot, els davanters. Concentració màxima d'un Barça ultradefensiu i traient aigua constantment, que quan volia atacar no tenia ningú disposat a córrer.

I Carlo Ancelotti ha mogut fitxes i també ho ha fet Xavi Hernández: Ansu Fati entra en el lloc d'un esgotat Raphinha. Busquets ho ha intentat de cap després d'una falta lateral que ha estat la segona ocasió culer del partit, que ha arribat al minut 70. I just després Kessié ha xutat a gol des de dins l'àrea blanca, però Ansu Fati estava just al mig de la direcció de la pilota i ha evitat el segon gol blaugrana sense voler.

Benzema Kounde Real Madrid Barça Copa del Rey / Foto: EFE
Karim Benzema sent defensat per Jules Koundé / Foto: EFE

I el Reial Madrid no ha aconseguit l'empat ni a la desesperada ni amb l'entrada del jove davanter uruguaià Álvaro Rodríguez, nascut a Palamós. El Barça ha donat entrada a Sergi Roberto, s'ha mantingut ferm en defensa i no ha pogut aprofitar cap més atac. I aquesta gran resistència al darrere ha estat suficient per agafar un avantatge totalment inesperat a les semifinals de la Copa del Rei.