‘És futbol, i és femení’. Així ha anomenat el Barça unes jornades dedicades íntegrament a la dona. El club ha volgut posar en primera pla l'equip de futbol femení aprofitant aquest 8 de març tan especial. A l’Auditori 1899 del Camp Nou s’han congregat la majoria dels directius, amb el president Josep Maria Bartomeu al capdavant, per assistir a unes conferències que pretenen posar en valor la figura de la dona i un esport cada vegada més professionalitzat.

El grup Edelmira Calvetó, que porta el nom de la primera sòcia a la història del Barça (1 de gener del 1913), ha estat l’encarregat d’organitzar unes ponències que reforcen la marca del club i ha entregat el premi 2018 al gremi de periodsites esportives. Segons Bartomeu, dies com els d’avui, reforcen l’eslògan de capçalera ‘Més que un club’. “El Barça, des del dia de la seva fundació, sempre ha estat un col·lectiu que ha intentat avançar-se al temps. El paper de la dona al club implica un repte”, ha dit el president blaugrana abans d’admetre part de culpa per tenir només una directiva, Maria Teixidor, en la seva junta de 18 membres.

“Avui es tracta de trencar mites i parlar sense complexos del futbol femení i d’aquesta aposta segura perquè la dona tingui més presència en els nostres esports”, ha assegurat Bartomeu mentre s'ha posat deures: “Estem fent passos, però n’hem de fer molts més”. I és que només el 22,7% dels treballadors del club són dones.

Les capitanes del primer equip del Barça Laura Ràfols i Marta Unzué han exemplificat el canvi de dinàmica al club. “Tots els equips ens canviàvem en el mateix vestidor i no vaig tenir entrenador de porters fins als 21 anys”, ha assenyalat Ràfols, que també ha reconegut que els seus primers records com a futbolista entre nois eren “els comentaris dels pares”.

Futbol femeni   Barça
FC Barcelona

El club, amb una decidida aposta econòmica, complementa el primer equip amb estrelles estrangeres, com Lieke Martens, millor jugadora del món. “En el partit contra el PSG de la temporada passada hi havia 12.000 persones al Miniestadi. I a San Mamés vam jugar davant 25.000 persones. Ens ha costat 12 anys arribar fins aquí i ens constarà més fer el següent pas”, ha dit Unzué mentre reconeixia que “entre tots hem d’aconseguir que el nostre entorn sigui més professional”.