El Barça ha colpejat primer a la gran final de la Lliga Endesa de bàsquet. Els blaugrana s'han imposat al Reial Madrid en el primer partit de la sèrie (97-88), un encontre molt emocionant que s'ha decidit en l'últim quart, en el qual el Barça, més centrat i intens, ha aconseguit escapar-se al marcador, una distància de dos dígits que no ha deixat escapar, malgrat els triples de Sergio Rodríguez i Segio Llull i de l'aparició d'un Tavares imponent a la pintura.

Un dels moments de l'inici de la gran final de la Lliga Endesa era veure com rebia el Palau Blaugrana a Nikola Mirotic, després que transcendís, només un dia abans, que el Barça li havia comunicat la rescissió del contracte en acabar la temporada. Els dubtes han durat poc, ja que Mirotic ha estat rebut per l'afició amb una sonora ovació.

Intensitat, emoció i molts punts

El Reial Madrid ha començat molt fort i no ha tardat a posar-se 0-6, amb Williams-Goss i Tavares liderant l'atac. El Barça ha intentat respondre, amb Abrines i Vesely com a jugadors més inspirats, encara que en tot el primer quart ha anat a remolc dels blancs, que anotaven cada vegada que el Barça s'apropava al marcador. En el tram final del quart, el Barça ha intensificat la pressió en defensa, allargant els atacs del Madrid i provocant alguna pèrdua, la qual cosa li ha permès apropar-se a només 1 punt. Finalment, a falta de 1:24, el Barça s'ha posat per primera vegada al marcador (22-21), una situació que s'ha mantingut fins al final gràcies a un Sanli estel·lar que ha anotat dos triples seguits (28-23).

I la dinàmica s'ha mantingut en l'inici del segon quart, amb el Reial Madrid dominant el pal baix amb un Tavares imparable i el Reial Madrid responent des de l'exterior, a base de triples. El gran protagonista del partit, Mirotic, no ha aparegut en la primera part, la qual cosa ha provocat que entre diversos jugadors es repartissin el lideratge, per mantenir durant molts minuts un còmode +6. El Barça, movent molt bé la pilota, trobava sempre un tirador, mentre que el Reial Madrid responia amb moments de lucidesa de Rudy Fernández, Sergio Rodríguez i Tavares. A més, no ha faltat la polèmica, ja que mentre que al Barça li xiulaven 6 faltes en contra, alguna de molt discutible, al Madrid no li xiulava cap, el que ha enfadat, i molt, al Palau Blaugrana. En els dos últims minuts, el Reial Madrid s'ha tornat a escapar gràcies a dos triples seguits, de Llull i de Yabusele (44-48), a la qual cosa ha respost Sanli amb un altre encert des de la línia de 3 punts. Al descans, el Madrid se n'ha anat per davant (47-50). Els atacs s'havia imposat a les defenses.

El Barça trenca el partit en l'últim quart

El partit ha fet un gir de 180 graus després del descans. El joc s'ha enfangat i l'anotació ha baixat dràsticament. Mentre en el primer temps l'intercanvi de cops havia estat constant, en el tercer quart cada anotació costava una barbaritat. Les defenses, molt intenses, han evitat els llançaments fàcils. A poc a poc, el Barça ha anat remant i s'ha aconseguit posar-se per davant amb un parcial de 9-2 (56-54). La igualtat s'ha mantingut en tot moment, fins a arribar al final del quart amb un 63-60.

L'emoció s'ha mantingut en l'inici de l'últim quart. Hezonja l'ha inaugurat amb un triple, que ha estat respost amb un altre d'un Mirotic renascut. El Barça ha augmentat la pressió, davant d'un Madrid nerviós i desencertat. A falta de 7:36, els blaugrana s'han posat amb un +10 gràcies a un triple d'Abrines (74-64). El Reial Madrid, com en el primer temps, ha aconseguit refer-se gràcies als veterans, Sergio Rodríguez i Llull, que amb un triple i un 2+1 han tornat a posar al Madrid en el partit (74-70). El Barça, però, ha recuperat el ritme anotador del primer quart, ara amb Satoransky, Mirotic i Laprovittola com a líders, un encert que empès per un Palau intens ha aconseguit que el Barça s'escapés en el lluminós, fins al final. El Barça aconsegueix la primera victòria de la final de la Lliga ACB. Diumenge tindrà l'oportunitat de donar un segon cop.