El fons d’armari funciona. El Barça, amb moltes cares noves, ha superat l’Athletic de Bilbao gràcies als gols de Paco Alcácer, Leo Messi i Aleix Vidal (3-0). Alcácer s'ha estrenat a la Lliga i Vidal ha demostrat que pot ser competència de Sergi Roberto. L’equip ha jugat amb foc en una primera part de més gols que futbol però ha acabat sotmetent l'Athletic. Messi no ha acabat el partit i Luis Suárez l’ha vist des de la banqueta.

Igual que a la Copa

Luis Enrique tornava a insistir en les rotacions massives. Una fórmula que li havia girat l’esquena. Fins a set canvis en l’onze inicial respecte de l’onze inicial que va guanyar entre setmana al Vicente Calderón. Només repetien Gerard Piqué, Samuel Umtiti, Neymar i Leo Messi. Era el torn d’Alcácer, Vidal o Mathieu.

L’alineació era una incògnita. La moneda podia caure de qualsevol banda, i més davant un equip com l’Athletic de Bilbao. Sense complexos ni por escènica, Ernesto Valverde ha repetit el mateix plantejament que va posar el Barça contra les cordes a la Copa del Rei. Pressió alta, replegament i sacrifici col·lectiu. Al pla només li ha faltat encert en els metres finals.

L’Athletic ha aconseguit desendollar el Barça. A base d’atacar la sortida de pilota, els bilbaïns han vulgaritzat els blaugrana. Raúl García ha estat a punt de fer el 0-1 aprofitant una errada defensiva. El xut del migcampista, però, ha acabat al pal després de fregar la mà de Ter Stegen. Només s’havien jugat dos minuts. Unes jugades després, ha estat Iñaki Williams qui ha perdonat el Barça. El davanter ha fallat, tot sol, un cop de cap a la frontal de l’àrea petita.

Al Barça li tremolaven les cames. I ha trobat el gol sense merèixer-lo. Alcácer s’ha estrenat a la Lliga, al primer toc, aprofitant una gran jugada de Neymar. L’equip es posava per davant en la primera ocasió clara. Un miratge. El gol no ha canviat la cara al partit. Leo Messi, sí.

Messi consuma la injustícia

L’equip tenia massa distància entre línies i era Ter Stegen qui el sostenia. L’Athletic seguia amb el mateix guió i el Barça era incapaç d’imposar-se a través de la possessió. Fogonades de talent de Neymar despertaven l’admiració d’un Camp Nou que no ho veia clar. Fins que ha arribat Messi.

En dues jugades consecutives, l’argentí ha abandonat la banda per ajudar al mig del camp. I en una altra falta, i ja no és notícia, ha fet el segon. Aquesta vegada aprofitant un regal de Gorka Iraizoz. El xut de Messi, centrat i sense aparent perill, ha passat per sota el braç del porter de l’Athletic. 2-0. Minut 39. Partit injustament encaminat.

Un partit diferent

A la mitja part, Luis Enrique ja ha començat a pensar en l’Atlètic de Madrid: Piqué, amb una sobrecàrrega a l’adductor, s’ha quedat al vestidor i Javier Mascherano ha sortit per tornar a jugar de central. Als 16 minuts ha estat Messi qui ha deixat el camp. La feina estava mig feta.

El Barça controlava i no patia. Però el 2-0 obria una escletxa que Aleix Vidal s’ha encarregat de tancar. L’entrada de Sergi Roberto ha empès Vidal a l’extrem i així ha arribat el 3-0. En una passada en profunditat d’Ivan Rakitic, el ‘22’ ha lluitat per una pilota que semblava perduda per superar Iraizoz amb l’esquerra.

El desgast de la primera part ha passat factura a un Athletic que arribava a totes les pilotes un segon tard. Valverde ho havia apostat tot a la primera part i a l’equip ja no li quedava gasolina. El Barça ha acabat gaudint a través de Neymar, encarregat de canalitzar tot el joc.

El partit, tot i flirtejar amb el resultat en algun moment, ha estat rodó. El Barça guanya amb gols d’Alcácer i Vidal, Messi juga poc més de 60 minuts i Luis Suárez ni es corda les botes. Luis Enrique i el seu sistema de rotacions en surten reforçats.