L'Espanyol ha acabat la temporada amb una victòria per la mínima a San Mamés (0-1). Els blanc-i-blaus han aprofitat una errada defensiva de l'Athletic abans dels deu minuts de joc per emportar-se els últims tres punts de la temporada i certificar un final de curs excel·lent: quatre victòries i un empat en els darrers cinc compromisos.

Qüestió de mentalitat

San Mamés ha acollit un partit entre dos equips el rendiment dels quals ha estat molt per sota de les expectatives aquesta temporada. Athletic Club i Espanyol (el de Quique Sánchez Flores) no han estat a l'alçada de la història que tenen les entitats que representen, ni pel joc dut a terme ni pels resultats obtinguts (els catalans han acabat la Lliga en la catorzena posició, mentre que els bascos ho han fet en la setzena).

A Cornellà l'arribada de David Gallego encara ha permès acabar el curs amb un somriure, però a la Catedral Ziganda, que no seguirà la temporada vinent, no ha aconseguit trobar la fórmula de l'èxit. Els xiulets amb què els aficionats han acompanyat els seus futbolistes durant algunes fases de l'últim partit de l'any (i, de fet, durant tot el transcurs d'aquest) palesen un sentiment de decepció a l'Athletic. Un equip cridat a lluitar per Europa ha acabat 'celebrant' la permanència.

En un partit molt igualat i amb escasses oportunitats, la diferència entre ambdós conjunts l'ha acabat marcant el fet que, contràriament als locals, l'Espanyol sí que va trobar la recepta contra la depressió. Sense ser especialment superiors als seus contrincants, els blanc-i-blaus han començat a gestar el tercer triomf a domicili consecutiu al minut nou, quan David López ha rematat sense oposició un córner i ha desequilibrat el marcador. Els de Gallego han alternat versions brillants (contra el Màlaga i l'Atlètic de Madrid) amb versions més pràctiques que plàstiques. La d'avui, com la del matx contra el Las Palmas, ha estat un exemple de les segones.

Victòria de comiats?

Els minuts han anat passant i l'Athletic Club ha intentat reaccionar, però no ha estat encertat en els metres finals i l'Espanyol no ha patit per mantenir l'avantatge abans del descans. Només un xut d'Aduriz ha posat l'ai al cor als aficionats pericos. Un cop arribada la represa, els catalans encara han vist com els locals vivien més lluny de la porteria de Diego López tot i tenir la iniciativa i han olorat sang en alguns contraatacs, la majoria iniciats o liderats per Gerard Moreno. Un partit més.

Chen Yansheng està obligat a encertar amb el substitut del davanter de Santa Perpètua si vol que el seu projecte no minvi en ambició. Tots els rumors indiquen que avui Moreno ha jugat el seu últim duel amb la samarreta blanc-i-blava i, de confirmar-se, l'RCDE Stadium perdria el seu líder; el seu referent. El seu Rei. San Mamés també ha pogut ser l'escenari de l'últim matx de jugadors com Pau i Aarón (tot i que que el primer no ha disputat ni un minut) i del mateix Gallego. Els números parlen per sí sols, però el de Súria no n'ha tingut prou amb quatre victòries i un empat en els cinc partits que ha estat al primer equip per convèncer la directiva.

Leo Baptistao i Melendo no han pogut aprofitar les oportunitats que han tingut, però tot i perdonar la sentència l'Espanyol s'ha acabat emportant els tres punts de la Catedral. Els aficionats pericos acomiaden una temporada fluixa amb un somriure després d'uns últims cinc partits que han demostrat que es podia treure molt més suc d'una plantilla de nivell. Sigui com sigui, la pilota es trasllada de la gespa als despatxos. La gestió que es dugui a terme des d'allà tornarà a donar ales a les aspiracions blanc-i-blaves o, per contra, les empentarà cap a un barranc.