Cal remuntar-se al 17 de setembre de 2020 per trobar l'origen de tota aquesta problemàtica, quan Luis Suárez va acudir a la Universitat per a Estrangers de Perugia per aconseguir el certificat B1 de coneixement de la llengua italiana necessari per obtenir el passaport d'Itàlia.

L'examen de Suárez, sota sospita

En aquell moment, Suárez encara era jugador del Barça, però sabia que havia de buscar-se un nou equip, i el favorit per fitxar-lo era la Juventus de Torí. Però l'equip bianconero ja tenia complet la quota de jugadors extracomunitaris i l'uruguaià havia de tenir la nacionalitat d'un estat europeu per poder fitxar. L'esposa del davanter, Sofía Balbi, sí té la nacionalitat italiana, i van considerar que aquesta via era la més ràpida, abans que demanar l'espanyola després d'haver treballat a terra espanyol durant sis anys.

Investigacio Luis Suarez prova italia

El document on s'expliquen les sospites vers l'examen de Suárez

Suárez va fer aquest examen però la justícia italiana va descobrir poc després, gràcies a intercepcions telefòniques i al registre de correus electrònics, que l'examen podia haver estat manipulat i que uns professors de la Universitat van facilitar anteriorment a Suárez les preguntes. El mateix Suárez, entrevistat pel Fiscal com a testimoni i no com investigat, va reconèixer que se li van enviar per correu les preguntes per facilitar la consecució del certificat. Tot això amb la col·laboració de la Juventus.

Per aquest escàndol, les autoritats italianes han suspès de les seves funcions durant vuit mesos als responsables de la Universitat per a Estrangers de Perugia que van organitzar i van manipular l'examen de ciutadania de Suárez, qui, en veure impossible tancar el seu fitxatge pel conjunt italià, acabaria firmant amb l'Atlètic de Madrid. La Fiscalia de Perugia va concloure en la seva investigació que "els continguts de la prova havien estat comunicats prèviament al mateix jugador, arribant a predeterminar el resultat i la puntuació de l'examen".

Luis Suarez Barça Juventus falta pretemporada EFE

Suárez es va quedar a les portes de fitxar per la Juve / EFE

La investigació, arxivada de moment

No obstant això, la Fiscalia de la Federació de Futbol Italiana ha arxivat momentàniament la investigació sobre l'examen manipulat en considerar que no compta amb prou dades per establir que hi va haver irregularitats. "La Fiscalia Federal, d'acord amb la Fiscalia General de l'Esport, ha ordenat que s'arxivi en aquest moment la investigació de la Fiscalia de Perugia sobre l'examen de Suárez per aconseguir la ciutadania italiana, en espera d'eventuals ulteriors documents", es llegeix en el comunicat de la FIGC.

"Amb els documents rebuts per la Fiscalia de Perugia, de fet, no van emergir prou elements per considerar demostrats comportaments il·lícits en l'àmbit de les regulacions federals esportives de directius", s'agrega. Tot això per complir amb les sol·licituds que havia fet la Juventus, que negociava un possible fitxatge si Suárez aconseguia un acord favorable de sortida amb el Barcelona, ja que el seu contracte era vàlid fins a 2021. Tanmateix, les investigacions han estat momentàniament interrompudes en espera de nous documents.

 

Imatge principal: Luis Suárez juga a l'Atlètic perquè no va poder fitxar per la Juventus / Europa Press