Ciutat Vella va ser el districte en què Ada Colau es va imposar més clarament en les darreres eleccions municipals. I aquest dissabte, el fins fa uns mesos primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni, s'ha compromès a convertir aquests barris del centre de la ciutat en la seva gran prioritat si arriba a l'alcaldia. Tal com va anunciar aquest divendres des de Sant Andreu, la seva intenció és descentralitzar competències, amb la figura d'un alcalde de districte, que en el cas de Ciutat Vella assumiria Albert Batlle, número quatre de la candidatura. Per la seva part, l'encara regidor de Seguretat del govern de Colau no ha dubtat a assenyalar dos culpables de la "caiguda" d'aquest districte, més enllà de l'actual alcaldessa: Xavier Trias i Quim Torra. 

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

🟡 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

Aquesta acusació té la seva explicació. Tal com ha recordat Batlle, durant el mandat de l'exalcalde, el president Torra va ser el director de l'entitat Foment Ciutat Vella, una societat municipal encarregada de coordinar i gestionar el Pla de Barris. I segons el regidor, va ser durant aquesta etapa que va deixar de funcionar correctament i es va deixar caure. "Això té un nom, el de l'alcalde Trias, que és l'alcalde de la caiguda de Ciutat Vella i aquest projecte, que es va desfer quan va anomenar gerent a Quim Torra". Anant més enllà, el número quatre de la candidatura ha assegurat que Torra és un "president de la Generalitat que ens avergonyeix i que durant els incidents se'n va anar a tallar autopistes". "Per això també ens heu de donar confiança", ha reflexionat. Batlle  ha protagonitzat un dels moments divertits del dia, quan en lloc de referir-se a Jaume Collboni com a "nou alcalde de Barcelona", ha dit el nom de Jordi Hereu, que es trobava entre el públic de la Nova Escola Massana, al barri del Raval. 

Collboni es marca com a districte prioritari Ciutat Vella

En el seu torn de paraula, el candidat socialista, que continua mostrant-se convençut que guanyarà aquestes eleccions, ha reivindicat la importància que té per ell aquest districte. "M'heu sentit dir que els 73 barris són importants. M'heu sentit a dir que descentralitzarem el poder de l'ajuntament i nosaltres farem de Ciutat Vella el districte prioritari de les inversions i els esforços". En aquest sentit, ha reivindicat que els seus barris, especialment carrers tan emblemàtics com la Rambla, s'han de tornar a convertir en "el cor de la ciutat, l'ànima de Barcelona, i que bategui amb força".  

Com que "només amb processos participatius no es millora la vida dels ciutadans", segons ha ironitzat en el que és un retret a l'alcaldessa Colau, ha anunciat també una inversió de fins a 200 milions d'euros en un Pla de Xoc per a Ciutat Vella, que tindrà una durada de sis anys. Amb la seva candidatura insistint en la importància de tenir una ciutat endreçada i segura, les seves prioritats seran la neteja, amb una millora del manteniment de l'espai públic i la recuperació del verd. En aquest sentit, la seva voluntat és introduir-lo en espais on ara escasseja del barri del Raval, com ara la plaça de Joan Coromines o la de Terenci Moix. 

Les obres de la Rambla, acabades en el pròxim mandat

Respecte a les obres que actualment s'estan fent al centre de Barcelona, Collboni s'ha compromès a acabar les de la Rambla en aquest mandat per fer que l'"ànima de l'artèria principal de la nostra identitat cultural torni" i fer possible que aquest torni a ser un passeig per la gent de Barcelona. També ha assegurat que les obres a la Via Laietana s'acabaran en els pròxims quatre anys, confiant que aquesta esdevingui el principal carrer econòmic de Barcelona, i en canvi, ha posat d'exemple negatiu el cas de les obres de la Ronda de Sant Antoni, per la manca de consens, tornant a enviar un dard a Colau. 

Sobre la problemàtica del turisme massiu, que ha centrat part del debat electoral i que afecta especialment a alguns barris com el Gòtic o el de la Barceloneta, el socialista ha defensat "quedar-se amb el millor" d'aquest fenomen, que és el seu impacte econòmic, i treballar per "neutralitzar" els seus efectes negatius.