La capital de Catalunya, com en la resta del país, en aquestes eleccions que s’han celebrat aquest diumenge 23-J s’ha tenyit de roig socialista. El PSC, liderat per Meritxell Batet, ha guanyat les eleccions amb més d'un 33% del vot -a falta de tancar el 100% de l’escrutini- i ho ha fet per sobre de Sumar Comú, que ha quedat en segona força a Barcelona, amb més d'un 16% de percentatge provisional de vot. Cal recordar que a la ciutat de Barcelona hi governa el PSC, amb l'alcalde Collboni, que va fer-se amb la batllia de la capital amb els vots dels Comuns i del Partit Popular. Els de Colau, sota la marca de Sumar i Aina Vidal, han quedat segons en aquests comicis al Cap i Casal. En canvi, el Partit Popular, que ha guanyat en l'àmbit estatal, a la ciutat de Barcelona ha quedat, amb el seu candidat Nacho Martín Blanco, en tercera posició, frec a frec amb els postcomunistes. Esquerra (que va guanyar les eleccions a la capital l'any 2019) i Junts han quedat tercers i quarts i Vox tanca la llista dels partits que han aconseguit representació a la demarcació. CUP i l'Espai CiU de Roger Muntañola han quedat molt lluny d'aconseguir diputats a la demarcació de Barcelona -i arreu del país.

🔴 Resultats Eleccions Generals 2023, DIRECTE | Possibles pactes: qui podrà governar?
 

Els resultats a la capital de Catalunya, on ha votat un 67% dels electors, una participació menor que en la de les eleccions del 2019, un 6% menys, són semblants als que s’han viscut per tot el país, on els socialistes també sumen els municipis per victòries. Tot i la concentració de vot útil, però, els resultats del Congrés, a tot Espanya, no semblen positius per Pedro Sánchez, que podria tenir complicat poder seguir a la Moncloa després de la victòria del Partit Popular tot i que sense un marge de diputats destacable i sense poder sumar majoria amb l'extrema dreta de Vox. El suport de Yolanda Díaz no serveix, ara per ara, en solitari, per poder revalidar a la Moncloa. Els socialistes necessitaran tots els partits independentistes, catalans i bascos, per poder tornar a dormir a la Moncloa, que no ho faran pagar barat.

Sumar, segona força a la ciutat de Barcelona

El PSC ha acumulat una bossa de vots a la capital de Catalunya que li permet sumar, juntament amb els altres resultats a tota la demarcació, 13 diputats, dels 32 que es disputaven entre els electors que voten a la demarcació de Barcelona. La segona força a la ciutat de Barcelona és Sumar, amb més de 120.000 vots. La tercera força, el PP, amb més de 112.000 vots. A tota la demarcació, més enllà del PSC i els seus 13 diputats, Sumar ha aconseguit 5 diputats, empatat amb el Partit Popular, que n'ha aconseguit també 5. ERC 4, Junts 3 i Vox, 2.  A escala catalana el PSC n'ha sumat 19, impulsant el PSOE en l'àmbit espanyol, i el partit hereu de Podemos n'ha sumat 7, empatats amb Esquerra i Junts.

 

Barcelona canvia de color

Si es comparen les dades de les eleccions d’aquest 23 de juliol amb les dades de les darreres eleccions municipals, de només fa dos mesos, es pot veure un canvi de color de la capital de Catalunya. Si el 28-M el PSC va guanyar als districtes de Sant Martí, Sant Andreu, Nou Barris i Horta -als quatre llocs amb segona força per Comuns-; Junts va guanyar també en quatre districtes, a les Corts, Eixample, Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi (amb PP, Comuns i el PSC segones forces); i, finalment, el partit d’Ada Colau -ara sota la marca Sumar- va guanyar als districtes de Ciutat Vella i a Sants-Montjuïc. En canvi, a les eleccions d’aquest 23-J, el PSC ha guanyat a tots els districtes menys a Sarrià, reducte del Partit Popular (30% dels vots).

La mateixa evolució es pot veure amb les eleccions del 2019, en aquella ocasió Junts va guanyar a Sarrià. El PSC va guanyar a Ciutat Vella, Nou Barris i Horta i Esquerra va guanyar a tots els altres districtes de la ciutat. La fisonomia de Barcelona ha canviat com un mitjó.

 

Aquí es poden seguir les dades i el resum de tot l'escrutini i resultats de la ciutat de Barcelona: