Quan falten pocs dies per a l'aprovació de la llei d'amnistia que ha de permetre el retorn dels polítics exiliats, el president Carles Puigdemont ha retret des de Lovaina que el final de l'exili no arriba gràcies al suport de la UE als polítics independentistes, sinó per la necessitat que el president espanyol, Pedro Sánchez, ha tingut dels vots dels diputats independentistes per a la seva investidura.

Puigdemont ha lamentat aquesta circumstància en el marc de l'acte de presentació d'un llibre del candidat de Junts a les europees, Toni Comín, Cartes des del cor d'Europa, al qual ha assistit el ministre president de Flandes, Jan Jambon. Els dos polítics catalans, que han aprofitat l'acte per expressar l'agraïment al suport que van rebre del poble flamenc, s'han referit al final del seu exili que haurà de començar la setmana vinent amb l'aprovació de la llei d'amnistia.

Espanya inacceptable

"Però hauran passat sis anys i mig des que vam arribar a Brussel·les i no pas gracies als esforços de la UE s'haurà acabat aquest exili, sinó perquè els catalans ho hem posat com a condició per fer costat al govern espanyol", ha assenyalat Puigdemont després de recordar que han estat víctimes de la repressió de l'Estat espanyol, que "tot i ser membre de la UE s'ha comportat de manera inacceptable d'acord amb els estàndards europeus".

Puigdemont ha reivindicat la voluntat dels catalans de participar amb veu pròpia i de manera directa en la construcció d'Europa, en un moment en què la UE ha de decidir "si acaba convertint-se en un superestat que centralitza i uniformitza o si és una federació d'identitats múltiples i interessos diversos que es posen al servei un objectiu comú de pau, benestar i progrés".

Comín: "Espanya no va derrotar el règim feixista"

També Comín s'ha referit a la qualitat de la democràcia espanyola. Ha recordat que Espanya és una "excepció" a Europa atès que "és l'únic estat Europa que va tenir un règim feixista i no el va derrotar". "I això explica la mala qualitat de la democràcia espanyola, que la transició espanyola no va ser una veritable transició a la democràcia, que els jutges espanyols no tenen res a veure amb els jutges belgues...", ha reblat.

Ha assegurat que Espanya no és avui una democràcia homologable a la resta de democràcies europees, i que aquesta situació explica que "tingui una dificultat estructural per integrar la seva diversitat nacional" i que "a Catalunya hi hagi una majoria de la població independentista".