Sovint, podem pensar-nos que ens coneixem els polítics. De tantes vegades que surten a la televisió i que es fan autopropaganda, qualsevol pensaria que sabem com són. Però quan arriba la jornada electoral i mirem les paperetes de cada formació, ens adonem que és impossible reconèixer la infinitat de noms que apareixen a totes les llistes. Aquest diumenge 12 de maig, si agafeu la papereta dels Comuns i aneu baixant la mirada, us trobareu el Lucas Estruch en la posició 31. Però qui és i per què es presenta?

🔴 Resultats eleccions de Catalunya 2024, DIRECTE 

📊 La participació en les eleccions de Catalunya 2024 

 

ElNacional.cat ha volgut conversar amb un candidat poc conegut de cada partit amb un perfil diferent de l'habitual. Pel que fa als Comuns, una repassada de tots els noms revela que la majoria són politòlegs i sociòlegs. I el Lucas també està encarrilant la seva carrera professional per aquest camí, estudiant Dret i Ciència Política a la Universitat Autònoma de Barcelona. Però el tret diferencial i curiós és que el 2021 va ser nomenat Hereu de Sitges, la seva ciutat. Amb 19 anys, i com a Hereu també de la Penya Barcelonista local, el Lucas va arribar a ocupar durant un any aquest privilegiat càrrec d'un folklore tan arrelat a Sitges. Un ferm militant d'esquerres en una posició tan vinculada amb la tradició i, consegüentment, amb el conservadorisme. Qui ho havia de dir?

 

Donar veu als joves i a Sitges

En el vídeo, el Lucas ens explica quins són els seus orígens. "Vaig començar a militar amb 16 o 17 anys a Sitges tant a l'espai dels Comuns com a Joves Ecosocialistes", revela. En aquell moment, la seva prioritat era la defensa de l'escola pública de qualitat i de l'ecologisme. "Ara, cinc anys més tard, m'he quedat amb la militància per donar veu a les joves i als municipis, en aquest cas a Sitges".

I destaca el seu pas com a Hereu de la ciutat, amb un argument renovador. "Precisament, perquè representa això: donar veu als joves des dels municipis. I, a més, posant també en valor tot el que és la cultura i la tradició sitgetana des de la modernitat, però que les joves de tots els espais hem d'ajudar a conservar, mantenir i divulgar entre tot el jovent del país".

Amb la política entre cella i cella

Malgrat la seva edat, no és el primer cop que el Lucas posa la cara en una candidatura. L'any passat, amb 21 anys, va ser el número cinc a la llista dels Verds En Comú Podem Sitges a les eleccions municipals, però no va aconseguir entrar perquè la formació només va treure dos regidors. I ha tingut més motius per ser conegut a la seva ciutat, havent guanyat el Premi de Recerca per a la Pau del Garraf per un treball clarament vinculat a la política, sota el títol 'S’ha de donar veu al jovent? La legalització del vot als 16 anys'. I ha compartit les seves opinions a la Ràdio Vinyet i a l'Eco de Sitges. Sens dubte, apunta maneres.