Tal dia com avui de l’any 1939, fa 80 anys, en el context de les darreres setmanes de la Guerra Civil espanyola (1936-1939), les tropes franquistes completaven l’ocupació de Catalunya. Durant el període d’ocupació, del març de 1938 al febrer de 1939, Catalunya havia estat l’escenari de dues de les batalles més mortíferes del conflicte: la batalla de l’Ebre i la batalla del Segre. El comunicat de guerra signat a Salamanca pel general en cap de l’estat major de l’exèrcit rebel, Francisco Martín Moreno deia: “Nuestras fuerzas han alcanzado victoriosamente, en el dia de hoy, todos los pasos de la frontera francesa, desde Puigcerdá hasta Portbou. La Guerra en Cataluña ha terminado”.  

En el comunicat també es deia que “El enorme desastre de las tropas rojas sigue acusándose en todas las carreteras y caminos, donde se encuentran abandonados grandes cantidades de armas, efectos y material de todas clases, imposibles de detallar por su número y diversidad”. Els “efectos” y “material de todas clases” eren les pertinences de la població civil que es fugia cap a l’exili. Els bombardeigs de l’aviació franquista sobre les columnes de refugiats van deixar un reguitzell de morts —persones i animals de càrrega— i de pertinences abandonades. Aquelles pertinences van ser confiscades per l’exèrcit franquista.

La premsa de l’època, controlada i censurada, va ignorar la tragèdia dels refugiats. En canvi, va omplir els editorials de discursos grandiloqüents que pretenien justificar el cop d’estat, la guerra i l’ocupació: “El territorio catalán, que quiso convertirse en el baluarte de la negación de España y en la pétrea barrera que detuviera el ímpetu nacional, ha sido íntegramente rescatado. España vibra, entera, compacta, de emocionado y patriótico júbilo. Se ha cerrado en gloria una de las mejores páginas de su guerra de liberación. Con ella se alcanzan ya las atalayas históricas que permiten ver [...]  el ciclo abierto el 18 de julio para la ventura y la restitución de España”.

Imatge principal: Refugiats republicans / L'Illustration. Foto Roger Violet