Tal dia com avui de l’any 1918, fa 100 anys, se celebrava un míting del Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) al Teatre Goya de Barcelona amb l’assistència de destacats quadres estatals de la formació política i de les seves confluències. La premsa de l’època destaca la presència i l’oratòria del periodista valencià Andreu Saborit, diputat a les Corts espanyoles per Astúries i home de confiança de Largo Caballero; l’advocat andalús Ángel de Borja, exdiputat de la Mancomunitat de Catalunya; el catedràtic castellà Pedro Jaén, de la Universitat de Madrid; els dirigents de les Joventuts Socialistes d'Espanya Oller i Torrubiano, i el líder del Partit Republicà Català, Lluís Companys, futur president de la Generalitat republicana.

Els oradors van manifestar la preocupació pel creixement que experimentava l’independentisme en la societat catalana: “Defendieron los ideales republicanos federalistas y atacaron, por estimar que con ella no resulta suficientemente garantizada la libertad individual, la autonomía tal como la entienden los regionalistas”. Saborit va reconèixer que “el problema de la autonomía no se siente en las demás regiones con la intensidad de Cataluña”. En canvi, Jaén va proclamar: “Más que el separatismo material, me asusta el espiritual, por ser mucho mas peligroso y hay que evitar a toda costa que se propague entre las regiones españolas, hay que gestionar y conseguir la autonomía de todas las regiones”.

Finalment, els oradors d’aquell acte van proclamar que la proposta del PSOE rebutjava l’autonomisme dels regionalistes —de la Lliga Regionalista, que governava la Mancomunitat de Catalunya i que era el partit hegemònic català— perquè el consideraven, com havia passat vint anys abans a Cuba i a Puerto Rico, un instrument a favor del “separatismo” i el preàmbul de la independència. I també van proclamar que el PSOE es postulava a favor d’un règim republicà que articularia l’Estat espanyol com una confederació de nacions ibèriques. En la cloenda de l’acte, Saborit, l’home de Largo Caballero, va dir:  “No hay problema catalán, pues nos entenderemos igualmente con los trabajadores de Cataluña, sea esta nación o región”.

Imatge: Mapa d'Espanya, Portugal i les antigues possessions espanyoles. José Paluzié (1909) / Museu Paulista. Universitat de Sao Paulo