Tal dia com avui de l’any 1969, fa 54 anys, a Sabadell, moria Josep Garcia-Planas i Cladellas, empresari del sector tèxtil que, durant la seva vida professional, va portar a terme una important tasca de compromís amb el benestar dels seus treballadors i treballadores. L’any 1946 va crear l’empresa tèxtil Artetextil, situada al barri de Nostra Llar, de Sabadell, i poc després va promoure l’edificació de més de tres-cents habitatges destinats a les famílies dels seus treballadors i treballadores (actualment anomenades “cases de cal Garcia”) i va impulsar la creació de dues escoles (una per a nens i una altra per a nenes) per als fills i filles d’aquests treballadors i treballadores; i va habilitar terrenys per a la construcció d’un pavelló esportiu.

Josep Garcia-Planas s’havia iniciat en l’activitat tèxtil l’any 1930. Però amb l’esclat de la Guerra Civil espanyola (1936) va ser perseguit i amenaçat per elements revolucionaris incontrolats i es va exiliar a Itàlia. Abans de la conclusió del conflicte va reprendre la seva activitat a Béjar (Castella i Lleó) amb el seu germà Rafael, que també s’havia vist obligat a escapar del clima d’inseguretat provocat per les anomenades Patrulles de Control anarquistes. Durant un temps, van acumular existències (sobretot llana), que després van traslladar a Sabadell per posar en funcionament la nova fàbrica (1939). Anys després, Josep passaria a dirigir en solitari la fàbrica (1946) i, paral·lelament, iniciaria la seva labor de compromís amb el benestar dels treballadors i treballadores.

Josep Garcia-Planas es va inspirar en el vell model català de la colònia tèxtil. Per aquest motiu, alguns el van acusar d’actuar de forma paternalista. D’altres el van acusar d’imprudència, per cercar el benestar de persones i famílies d’una classe social que, durant la Revolució (1936-1937), havien donat suport a les col·lectivitzacions. Però el cert era que el règim franquista d’aquella primera postguerra no tenia ni la voluntat de compromís ni la capacitat de promoció. En aquell moment, en moltes ciutats catalanes, encara hi havia cases i fàbriques en runes per efectes dels bombardeigs franquistes durant el conflicte civil. Va ser gràcies a empresaris com Garcia-Planas que la societat catalana començaria a recuperar els nivells de benestar anteriors a la guerra.