Tal dia com avui de l’any 1939, fa 82 anys, el govern del règim franquista anunciava que el gran visir Sidi Ahmed Ben Hach Abd el Krim Gamnia, segona autoritat marroquina al Protectorat Espanyol del Rif, visitaria Barcelona. El gran visir del Marroc era un dels personatges més ben considerats entre les jerarquies del règim franquista. El 18 de juliol de 1936 havia tingut una destacada participació en la rebel·lió militar a Tetuan. En la seva qualitat de líder de la comunitat local, havia contribuït a la participació d’una quantitat important de marroquins en les maniobres prèvies a la rebel·lió i al cop d’estat que conduiria a la Guerra Civil espanyola (1936-1939).

Segons la premsa de l’època (La Vanguardia Española, edició del 23/05/1936), el gran visir va arribar a Barcelona acompanyat per vint-i-vuit caids: caps militars tribals que havien col·laborat activament amb la rebel·lió militar franquista, nodrint amb efectius autòctons les tropes que van participar en el conflicte civil espanyol. Les tropes marroquines de Franco van formar part de l’exèrcit rebel que va ocupar Catalunya (1938-1939), i van ser especialment temudes per la població civil catalana a causa de les atrocitats que cometien. Els efectius marroquins també havien nodrit l’anomenada "guàrdia eqüestre de Franco”.

Cinc dies abans de la visita del gran visir (16/05/1939), l’Ajuntament franquista de la ciutat havia declarat l’existència d’un important brot de tuberculosi, que en el decurs dels mesos següents acabaria causant un mínim de 1.730 morts. Des d’un primer moment, l’alcalde franquista Miguel Mateu Pla va declarar que el consistori no tenia recursos per a fer front a aquella crisi sanitària, i no hi va destinar ni una pesseta. Però, en canvi, la mateixa premsa revela que l’Ajuntament va pagar la factura de l’allotjament del gran visir i dels vint-i-vuit caids a l’Hotel Ritz; a més d’altres actes com “un té a la usanza mora” i “una comida de gala” per a centenars de convidats.