Tal dia com avui de l’any 1939, fa 80 anys, en el context dels darrers dies de la Guerra Civil espanyola (1936-1939), les tropes franquistes entraven a les ciutats de València i d’Alacant i completaven l’ocupació del País Valencià; iniciada durant el mes de març de l’any anterior, poc després de la Batalla de Terol (desembre de 1937 a febrer de 1938) que havia significat el trencament del front d’Aragó. Poc després, les tropes rebels iniciarien simultàniament l’ocupació de Catalunya i del País Valencià. Però amb la diferència que els franquistes concentrarien tots els esforços en la conquesta militar del Principat (amb el propòsit de tancar la frontera hispano-francesa) i el País Valencià aconseguiria resistir quasi dos mesos més.

La premsa de l’època destacava l’èxit que, per l’exèrcit rebel, significava completar l’ocupació del País Valencià. La Vanguardia Española, en l’edició del 31 de març de 1939, titulava en portada “Valencia y Alicante reciben a nuestras gloriosas tropas con entusiasmo delirante”. I ho completava amb “entre lluvias de flores y delirantes aclamaciones hacen su entrada en la capital levantina las tropas nacionales”. Una informació que contrastava amb la realitat que descriuen les fonts independents. Aquestes fonts revelen que davant la imminència de l’ocupació, la desolació més absoluta i el terror més penetrant es van apoderar de la ciutat. La majoria de la població es va tancar a les seves cases tement combats als carrers o, simplement, represàlies arbitràries.

Un document gràfic de No-Do, sense data d’edició, s’inicia amb l’entrada d’uns camions carregats amb soldats franquistes i “damas de Auxilio Social” que, presumiblement, correspon al 30 de març de 1939, dia de l’ocupació. Aquell rodet, de poc més de tres minuts, tan sols mostra 20 segons d’imatges que corresponen al 30 de març: s’aprecia una filera de persones que ressegueix la voravia aclamant els ocupants amb la salutació feixista. Però en cap cas no es veuen grans concentracions ni pluja de flors. La resta d’aquell document recull imatges de les setmanes i mesos posteriors (les grans desfilades militars i paramilitars franquistes que concentraven milers d’assistents), i que, contrastades amb fotografies datades, revelen que no corresponen al dia de l’ocupació.