Tal dia com avui de l’any 1428, fa 591 anys, entre les vuit i les nou del matí es produïa el terratrèmol més intens de la història de Catalunya, anomenat popularment “de la Candelera” perquè va coincidir amb la celebració d’aquesta festivitat religiosa. Segons les investigacions historiogràfiques i geològiques, s’estima que va assolir una intensitat de 9 i una magnitud de 6,5 en l’escala de Richter. El seu epicentre es va localitzar a Camprodon (Ripollès), els seus efectes es van fer sentir en un radi de més de cent cinquanta quilòmetres (entre Carcassona, al nord; Barcelona, al sud; i Lleida a l’oest). En la seva totalitat va causar més de 1.000 víctimes mortals. La falla més important va provocar una esquerda al terra de 9 quilòmetres de longitud a Amer (Gironès).

Segons les fonts, el poble més afectat va ser Queralbs (Ripollès) amb la mort de 150 dels seus 164 habitants (el 90% de la població local). A la Vall d’en Bas (Garrotxa), van morir 180 persones d’un total de 520 habitants (el 35%); a la Vall de Bianya (Garrotxa), 130 morts d’un total de 380 pobladors (el 35%); i a Castellfollit (Garrotxa), 80 morts d’un total de 250 veïns (el 35%).  A Camprodon (Ripollès), van morir més de 200 persones d’un total de 784 habitants (el 25%). A Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) 40 morts d’un total de 232 habitants (el 17%). I a Puigcerdà (Cerdanya) 300 morts d’un total de 2.700 habitants (el 12%). Als extrems del radi d’acció d’aquell terratrèmol es van produir 30 morts a Barcelona (al barri del Born) i 13 a Bellpuig (Urgell).

El terratrèmol de la Candelera va causar l’enfonsament de nombrosos i rellevants edificis, que explicaria la gran quantitat de víctimes mortals: les fonts citen la destrucció total dels pobles de Queralbs (Ripollès) i de Tortellà (Garrotxa); i la destrucció parcial dels monestirs de Sant Joan de les Abadesses i de Ripoll (Ripollès), de Sant Llorenç de Bagà (Berguedà), i de Fontclara ―a Banyuls dels Aspres― (Rosselló). També citen danys de molta importància als temples parroquials de Puigcerdà (Cerdanya) i de Bellpuig (Urgell), a l’abadia de Sant Martí del Canigó (Conflent), al campanar d’Arles (Vallespir), i a l’alberg de Núria (Ripollès). A Barcelona, la rosassa de la basílica de Santa Maria del Mar va caure al terra causant nombroses víctimes.