Tal dia com avui de l’any 1940, fa 81 anys; en el context de la Segona Guerra Mundial (1939-1945) el reichführer Heinrich Himmler —màxima autoritat policial del regim nazi alemany— i Aureli Maria Escarré —abat de Montserrat— van mantenir una tensa reunió que acabaria abruptament i que provocaria una protesta diplomàtica de Berlin a Madrid. Aquella entrevista formava part del programa de visita oficial de Heinrich Himmler a Catalunya durant els dies 23 i 24 d’octubre de 1940.

El dia anterior, Himmler s’havia entrevistat amb els capitostos franquistes responsables de l’aparell repressor del regim a Catalunya. Segons la premsa de l’època (La Vanguardia Española, edició del 24/10/1939), en el decurs d’aquella jornada es va entrevistar amb el capità general Orgaz Yoldi; amb el governador civil González Oliveros; amb el cap de la policia Reparaz Araujo; amb el cap dels serveis secrets del regim Ungria Jiménez; i amb el president de l’Audiència Provincial Sánchez Cañete.

Segons la versió oficial, la visita de Himmler a Montserrat tenia un caràcter privat i estava motivada pel seu interès personal a localitzar la relíquia del Sant Grial, que sospitava que podia estar oculta en algun racó del monestir. Però les escenes que es van produir a l’esplanada del monestir, revelen que aquella visita —que es produïa en un moment d’extrema repressió del regim franquista al poble de Catalunya— tenia un altre objectiu.

L’abat Escarré no va acudir a l’esplanada a rebre Himmler i la seva comitiva. Segons la versió oficial, aquest gest, que contenia un missatge evident, va molestar profundament Himmler. Els documents gràfics revelen que la comitiva nazi va ser rebuda per tres monjos i per una dotzena de veïns dels pobles de la muntanya, reclutats a propòsit, que no van aconseguir escalfar el gèlid ambient que presidia aquella recepció.

Finalment, Himmler i Escarré van mantenir una curta i tensa reunió a l’interior del monestir, però els temes que van tractar no van transcendir a l’opinió pública. Després de visitar la basílica i ofrenar la Moreneta; Himmler i la seva comitiva, visiblement contrariats, van retornar a Barcelona. Pocs dies després, el ministre d’afers exteriors alemany Von Ribbentrop va elevar una protesta al seu homòleg espanyol Serrano-Súñer; a propòsit del tracte que Escarré havia dispensat a Himmler.