Tal dia com avui de l’any 1860, fa 162 anys, a Madrid, moria l’escriptor, crític literari i periodista Rafael María Baralt Pérez, que, amb anterioritat (entre 1853 i 1857), havia estat administrador de la Imprenta Nacional i director de la Gaceta de la Corona (el precedent de l’actual BOE). Baralt havia nascut l’any 1810 a Maracaibo (en aquell moment colònia espanyola de Veneçuela) i era net de catalans i bascos. Els seus avis paterns havien estat el capità d’infanteria de l’exèrcit colonial Ignasi Baralt Torras, nascut a Arenys de Mar (Maresme) el 1748, i Agustina de Aizpurua Sánchez, nascuda el 1750, filla de comerciants originaris de Pasaia Donibane (Guipúscoa).

Baralt va viure en primera persona el procés revolucionari veneçolà que culminaria amb la independència (1821). Va estudiar a la primera acadèmia militar de la història veneçolana (la Bolivariana, a Fuerte Tiuna, Caracas) i es va graduar amb el rang de capità de l’exèrcit veneçolà. No obstant això, va iniciar la seva carrera professional en el món del periodisme: va ser redactor d'El Patriota de Zúlia; que, en els seus inicis, havia estat l’òrgan de premsa del moviment independentista veneçolà. Posteriorment, va emprendre un llarg viatge per Europa (Londres, París) i, finalment, es va establir a Madrid, on es convertiria en el primer llatinoamericà que s’asseia a la Real Academia Española.

La seva sobtada i prematura mort va fer córrer molts rumors. El més estès, sobretot entre els cercles intel·lectuals i la premsa de Madrid, sostenia que Baralt havia mort a causa del disgust que li havia provocat el resultat del judici pel seu cessament com a administrador de la Imprenta Nacional i com a administrador de la Gaceta de la Corona. Baralt havia estat cessat (1857) per ordre directa d’Isabel II, pel seu posicionament públic a favor del moviment independentista de la República Dominicana. Baralt va portar a judici l’administració espanyola, però durant el judici va ser denigrat per la premsa monàrquica espanyola i, finalment, la sentència li va ser desfavorable.