Tal dia com avui de l’any 1940, fa 79 anys, un escamot de la policia militar del règim nazi alemany detenia Lluís Companys, president de la Generalitat a l’exili i el seu nebot, Francesc Ballester. Aquella detenció es va produir a La Baule-les-Pins, un barri costaner de la localitat de Ar Baol-Skoubleg (Bretanya-França), a la zona francesa ocupada pels alemanys. En la localització i detenció del president Companys, hi va participar l’oficina de representació del règim franquista espanyol a París. En aquell operatiu de detenció i posterior interrogatori hi va ser present el policia espanyol Pedro Urraca Rendueles, adscrit a aquella oficina.

Només dos dies abans de la detenció, el cap de l’estat espanyol, Franco, havia nomenat ministre d’afers exteriors el destacat falangista i reconegut filonazi Ramon Serrano Suñer, conegut popularment com "el cuñadísimo”, per la seva relació de parentesc amb el dictador. Serrano Suñer, tan bon punt va posar els peus al ministeri, va sol·licitar al règim nazi alemany incrementar la persecució als principals polítics republicans exiliats a la França ocupada, prioritàriament la del president de Catalunya. La bona sintonia entre Serrano Suñer i els màxims dirigents del règim nazi alemany, donaria com a resultat la immediata detenció del president Companys.

Durant molts anys es va sostenir la teoria que el president Companys havia estat detingut per la Gestapo, la temible policia política del règim nazi alemany. No obstant això, l’historiador Josep Benet demostraria que l’operatiu de detenció va ser dirigit per la Wermacht (l’exèrcit d’ocupació alemany), tot i que havien estat la Gestapo i la Gendarmeria francesa intervinguda pel règim nazi de Berlín les qui havien localitzat el president. Just després de la detenció, el president Companys seria traslladat a la presó de La Santé (a París), on seria interrogat per les policies nazi i franquista. El 29 d’agost seria lliurat al règim franquista sense cap mena de protocol d’extradició.

Tant el règim franquista com la premsa captiva de l’època van silenciar totalment la detenció i extradició del president Companys.