Tal dia com avui de l’any 1343, fa 676 anys, el comte-rei Pere III era proclamat rei de Mallorca a la Seu de Palma. D’aquesta manera es donava per conclosa l’etapa històrica durant la qual el regne de Mallorca havia estat una entitat política independent, si més no relativament sobirana, perquè els seus monarques —a través de pactes de vassallatge— sempre havien estat gravitant en l’òrbita política de la cancelleria de Barcelona. La coronació de Pere III es va produir en un context de forta crisi econòmica i afebliment polític dels sobirans de Mallorca.

El regne de Mallorca, com a entitat política, havia estat creat pel comte-rei Jaume I, després de la conquesta, repartiment i colonització de l’illa (1229). I seria el mateix Jaume I, qui a la seva mort (1276) la deixaria en herència al seu segon fill mascle, que seria anomenat Jaume II de Mallorca. El regne de Mallorca va ser una entitat política independent durant 67 anys, però els comte-reis catalanoaragonesos mai renunciarien a la seva possessió. Finalment seria Pere III, rebesnet de Jaume I qui culminaria l’ambició de la cancelleria de Barcelona.

La història dels reis de Mallorca és, també, la història del període de plenitud política, social i econòmica del regne. Durant els 67 anys d’independència els sobirans mallorquins van legislar mesures que promovien l’economia i que equilibraven la representació política entre la capital (anomenada Ciutat) i la resta de l’illa (anomenada part forana). Els reis independents de Mallorca serien els creadors del Consolat de Mar, coincidint amb una etapa de gran activitat mercantil: l’illa exportava oli, vi, llegums, fruits secs i draps als principals ports de la Mediterrània occidental.

Però la crisi econòmica general que es va iniciar el 1333, crearia fortes tensions entre les oligarquies i les classes populars. Jaume III, besnet de Jaume I i darrer rei independent de Mallorca, seria incapaç de redreçar una difícil situació que, a Barcelona, es miraven amb molta atenció. Pere III tensaria la corda a propòsit, acusant Jaume III d’actuar contra l’aliança econòmica Barcelona-Mallorca. Finalment, les oligarquies de l’illa (les classes aristocràtica i mercantil mallorquines), abandonarien Jaume III i s’aliarien amb Pere III, i li facilitarien el desembarcament i conquesta del regne, i el coronarien a Palma.