Tal dia com avui de l’any 1884, fa 137 anys, sortia al carrer el diari El Díaun dels pioners de la premsa argentina i el primer que es va fundar a la ciutat de La Plata. El diari El Día havia estat fundat per un grup de periodistes liderats per Julio Botet, i durant la seva existència ha mantingut una línia editorial conservadora. Des que va passar a les mans de la família d’origen alemany Kraiselburd, aquest posicionament ha estat especialment controvertit: des de les seves pàgines va divulgar un discurs que pretenia legitimar el cop d’estat del general Videla (1973) i, segons algunes fonts, va col·laborar amb el règim dictatorial (1976-1983) en la recopilació d’informació de persones.

Julio Botet (Buenos Aires, 1856 – 1936) era fill de José Gregorio Botet Oyuela (Buenos Aires, 1814 - ?), net de Pere Botet Gros (Lloret de Mar, 1778 – Buenos Aires 1848) i besnet d’Antoni Botet Rosalt (Lloret de Mar, segle XVIII). Segons les fonts documentals, l’avi Pere havia arribat a Buenos Aires a finals del segle XVIII, havia conegut una extraordinària progressió econòmica com a comerciant i havia tingut una destacada participació en la Guerra de la Independència de l’Argentina (llavors Río de la Plata). Pere Botet havia estat tinent de la Tercera Companyia de la milícia independentista Miñones de Catalunya (1806-1814).

Des de la Guerra de la Independència (1810-1814), la família de Botet —establerta, a finals del segle XVIII, al barri català de Montserrat, a Buenos Aires— formava part de les elits polítiques i econòmiques de la jove república argentina. Durant aquella etapa primigènia s’havien emparentat amb la nissaga Belgrano, una família d’origen venecià que, també, havia tingut una destacada participació en la guerra de la independència. Això motivaria que Julio Botet, posteriorment a la fundació d'El Día, acabés exercint com a procurador general de la Nació Argentina (1905-1917), càrrec equivalent al de fiscal general de l’Estat.