Tal dia com avui de l’any 1783, fa 238 anys, l’exèrcit rus comandat per l’almirall Josep de Ribas i Boyons completava l'ocupació del Khanat de Crimea, i l’incorporava als dominis de la tsarina Caterina II, anomenada "la Gran”.  La conquesta de Crimea va ser una de les operacions militars més importants de les Guerres russo-turques, que enfrontaven els dos gegants de la regió pel control del mar Negre. En finalitzar la Sisena Guerra russo-turca (1768-1774), els contendents havien acordat la creació del Khanat de Crimea, com un espai teòricament neutral. No obstant això, nou anys més tard, Rússia ocuparia aquella estratègica península i posaria fi a l’efímera existència del khanat.

Josep de Ribas i Boyons, comandant en cap de les forces russes, havia nascut el 1749 a Nàpols i era fill del barceloní Miquel de Ribas, oficial de la Secretaria de Guerra del rei Carles IV de les Dues Sicílies (posteriorment nomenat Carles III d’Espanya a causa de la prematura mort sense descendència del seu germanastre Ferran VI). Segons les fonts documentals, Josep de Ribas havia iniciat la seva carrera militar a l’armada napolitana, però l’abandonaria per enrolar-se en la marina russa destacada a la Mediterrània. Josep de Ribas, que les fonts documentals russes anomenen Iossif Mikhàilovitx Deribàs, acabaria convertit en un heroi nacional rus.

La gran obra de Josep de Ribas seria el planejament, fundació i promoció de la ciutat portuària d’Odessa (1795) que, pràcticament d’immediat, es convertiria en el principal nucli comercial de la regió. Una de les principals vies de la ciutat porta el seu nom. Josep de Ribas, sobre un antic campament tàrtar, va dissenyar una ciutat moderna, una alenada de civilització (naturalment, en el pensament il·lustrat de l’època) que, a l’extrem oposat del territori ―llavors― de l’Imperi Rus, havia de contrapesar Sant Petersburg, havia d’articular el territori imperial i havia de consolidar el domini dels tsars a la riba nord del mar Negre: la segona finestra de Rússia al món occidental.