Tal dia com avui de l’any 2009, fa 12 anys, a Girona, moria l’empresari, mecenes i activista cultural Feliu Matamala i Teixidor; que l’any 1963 havia liderat un grup de quaranta-dos socis que havien creat la llibreria Les Voltes, la primera ―i es pot dir que l'única― que durant l’etapa dictatorial franquista es va destinar, exclusivament, a la venda de llibres en català. La llibreria Les Voltes, situada a la plaça del Vi de Girona, es convertiria en un dels principals focus de divulgació de la cultura catalana, que, des del final de la Guerra Civil espanyola (1939), patia la prohibició i la persecució del règim franquista, i també seria un dels principals referents de la resistència cultural catalana, no tan sols a la ciutat de Girona, sinó també en el conjunt dels Països Catalans.
Feliu Matamala (Amer, la Selva, 1912) havia construït la seva carrera professional des d’un origen humil. Fill d’uns moliners d’Amer, va quedar orfe de pare als vuit anys, i amb la seva mare i germans es va traslladar a Girona, on desenvoluparia tota la seva tasca empresarial, de mecenatge i de compromís amb la llengua i la cultura catalanes. Durant l’etapa republicana (1931-1939) va pertànyer a la Federació de Joves Cristians de Catalunya, la branca més progressista del catolicisme i més compromesa amb el projecte de recuperació i plenitud nacional catalanes. Per aquest motiu, a l’inici del conflicte civil espanyol (1936) va ser víctima de la persecució dels elements revolucionaris incontrolats ―les funestes “patrulles de control”―, cosa que l’obligaria a exiliar-se a França.
Durant l’etapa dictatorial (1939-1975) i en unes condicions extremadament adverses i posant en risc la seva integritat i el seu patrimoni, va liderar infinitat de campanyes clandestines destinades a promoure i normalitzar l’ús de la llengua catalana. També va promoure i va participar en multitud de trobades clandestines per a planificar accions a favor de la llengua catalana. Posteriorment, durant el règim constitucional (a partir de 1977) es va proclamar partidari de la independència de Catalunya. En una de les darreres entrevistes que va concedir a la premsa (El Punt, 15/06/2008) va afirmar que: “Catalunya s’ha de fer independent de seguida, democràticament, amb un referèndum. Això s’ha de fer immediatament. Van molts diners cap a Madrid”.
Feliu Matamala seria el pare de l’empresari i polític Josep Maria Matamala i Alsina (Girona, 1957), conegut, entre altres coses, per ser una de les persones que va acompanyar el president Puigdemont al seu exili a Bèlgica (2017).