Tal dia com avui de l’any 1409, fa 609 anys, es lliurava la Batalla de Sanluri (al sud de l’illa de Sardenya), que va enfrontar l’exèrcit de la Corona d’Aragó ―comandat pel príncep Martí el Jove― amb les tropes rebels sardes ―liderades pel jutge Guillem d’Arborea― que comptaven amb el suport militar de les repúbliques de Gènova i de Milà i del regne de França. Aquell enfrontament, que va reunir 25.000 homes al camp de batalla (dividits en forces equilibrades), se saldaria amb la desfeta de l’exèrcit sard i dels seus aliats, i significaria la fi de la rebel·lió que, durant quasi un segle, havien mantingut una facció de les famílies aristocràtiques sardes contra la dominació catalano-aragonesa.

La dominació catalano-aragonesa de l’illa de Sardenya es remuntava a l’any 1324. Després d’un llarg litigi politicomilitar entre les potències navals de la Mediterrània occidental, el pontífex Bonifaci VIII havia resolt cedir la sobirania de Sardenya a la Corona d’Aragó. Poc després s’iniciaria un desembarcament colossal de nissagues aristocràtiques catalanes, acompanyades per les seves xarxes clientelars, que en el decurs del temps es mestissarien amb una part important de les oligarquies locals, fins a convertir el català no tan sols en la llengua de l’administració i de la justícia, sinó també en la de la cultura i dels negocis.

La Corona d'Aragó derrota definitivament la rebelió sarda. Representació parcial de l'Atles Català (1375). Font Biblioteque National de France

 Representació parcial de l'atles català (1375) / Font: Biblioteque National de France

Però el conflicte tradicional entre les dues principals faccions oligàrquiques de l’illa, i que havia impedit que Sardenya reeixís com un regne independent, no va desaparèixer amb la dominació catalano-aragonesa. Les repúbliques de Gènova i de Milà i el regne de França, que havien acceptat a desgrat l’arbitratge pontifical, alimentarien el conflicte intern sard amb el propòsit de desestabilitzar la Corona d’Aragó; i donarien suport a la facció oligàrquica més reactiva. La batalla de Sanluri posaria fi a vuit dècades de rebel·lió, però el príncep Martí el Jove (el darrer príncep de la dinastia Berenguer-Aragó) emmalaltiria després de la batalla i acabaria morint pocs dies després.