Tal dia com avui de l’any 1937, fa 85 anys, cessaven les hostilitats entre els combatents que havien protagonitzat els Fets de maig, un conflicte armat dins de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939); que va ser especialment violent a Barcelona. En aquell conflicte es van enfrontar, per una banda les forces d’ordre públic de la Generalitat, formades pels Mossos d’Esquadra i els Guàrdies d’Assalt; i reforçades amb militants armats d’Estat Català i del PSUC; i per l’altra, els milicians del POUM i dels sindicats CNT-FAI i UGT. En aquell conflicte, que s’havia iniciat tres dies abans (3 de maig de 1937), els anarquistes pretenien culminar la revolució social iniciada el juliol anterior.

Des que a Barcelona s’havia produït l’intent de cop d’estat militar del 19 de juliol de 1936; el sindicat anarquista CNT-FAI havia adquirit un gran protagonisme. El president Companys, en el que seria el pitjor error de la seva carrera política, havia format un govern de concentració anomenat antifeixista, on els anarquistes —que no tenien cap representació al Parlament— hi tindrien un paper molt destacat. Les seves “patrulles de control” formades, en molts casos, per delinqüents comuns i assassins convictes excarcerats per la Columna Durruti; van desplaçar i arraconar les forces d’ordre públic de la Generalitat; i van sembrar el país de terror i de mort.

A principis de 1937, el president Companys i els consellers d’ERC i del PSUC van maniobrar per recuperar el control de l’ordre públic, però els anarquistes estaven molt armats, i les repetides crides de lliurament d’armes no van ser ateses. Finalment, el 3 de maig, les forces d’ordre públic de la Generalitat van passar a l’ofensiva i van encerclar els edificis que els anarquistes utilitzaven com a quarters. Aquells combats es van allargar durant tres dies, fins que els milicians de la UGT es van rendir i els anarquistes van ser derrotats i desarmats; moment en el qual les forces d’ordre públic de la Generalitat i l’Exèrcit de la República van recuperar el control a la rereguarda republicana.

Imatge principal: Seu del PSUC. Font: Museu d'Història de Catalunya.