Tal dia com avui de l’any 1496, fa 523 anys, Cristòfol Colom partia de Vila Isabela ―un assentament d’existència efímera situat al nord de l’illa de la Hispaniola (actuals estats de República Dominicana i Haití― a bord de les naus La Niña i La India rumb a la península Ibèrica, culminant ―d’aquesta manera― el segon viatge al nou continent. Aquell segon viatge seria especialment rellevant per la creació de les primeres estructures colonials estables i per la nombrosa participació catalana en el procés de colonització, fruit de l’acord entre Colom i els banquers barcelonins que havien finançat, en bona part, aquella expedició. També, en el decurs d’aquell viatge, es construirien la primera drassana (La Isabela) i el primer vaixell (La India) europeus en terra americana.

En el decurs d’aquell segon viatge Colom va tocar, per primer cop, les illes de Cuba, Puerto Rico (que inicialment anomenaria “Sant Joan Baptista”) i Jamaica. També va fundar l’assentament de Vila Isabela (que feia les funcions de fortalesa, port, duana, drassana i magatzem), que tindria una existència efímera (seria abandonada el 1496), però que serviria com a model per crear la primera ciutat europea estable al continent americà (Santo Domingo, 1498). El primer i únic batlle-governador de Vila Isabela seria el valencià Antoni de Torres, i el primer batlle-governador de Santo Domingo seria el tarragoní Miquel de Ballester. Ambdós formaven part del grup de personalitats que procedien de l’eix d’interessos format per Ferran el Catòlic i el Papa Borja.

En aquell segon viatge es crearia la primera seu diocesana al continent americà, a l’assentament de Fort de la Concepció (1493) ―que es correspon a l’actual La Vega, la ciutat que, quatre segles més tard veuria néixer el que seria president electe de la República Dominicana Joan Bosch Gaviño, fill de tortosins―. El primer bisbe catòlic europeu al continent americà seria Bernat Boïl, nascut a Saidí (Baix Cinca) i format a Lleida; i el primer batlle-governador d’aquella plaça seria Pere de Margarit, nascut a l’Empordà ―probablement a Castelló d’Empúries―. També en aquell segon viatge es crearia la primera explotació agrària de model europeu, una planta de conreu i producció de sucre (un ingenio) que dirigia el tarragoní Miquel de Ballester.

I també en aquell segon viatge es produiria el primer intercanvi cultural entre la cultura occidental i la cultura autòctona americana: Ramon Pané, nascut en algun indret de la vall del riu Corb (planes de Lleida) seria el primer europeu que aprendria les llengües autòctones americanes, i el primer evangelitzador catòlic del nou continent.