Tal dia com avui de l’any 1899, fa 122 anys, entrava en vigor el Tractat de París, signat el 10 de desembre de 1898 pels representants dels governs d’Espanya i dels Estats Units. Aquell tractat posava fi a la Tercera Guerra de Cuba (1895-1898) i liquidava definitivament l’Imperi espanyol d’ultramar. Cuba, Filipines i Puerto Rico, amb les seves economies i amb les seves societats, passaven a administració nord-americana. Posteriorment, Cuba i Filipines assolirien la independència (1902 i 1946, respectivament); però, en canvi, Puerto Rico quedaria vinculat als Estats Units en qualitat d’estat lliure associat (1952).

La colònia catalana de Puerto Rico es concentrava al barri de Barcelona de la ciutat de Mayagüez (a la costa occidental de l’illa). En aquell barri hi havien nascut els líders independentistes porto-riquenys Josep Francesc Basora (1832), fill d’una família originària de Reus; i Joan Rius (1846), fill d’una família originària del Vendrell. També, hi havia nascut Pilar Defilló Amiguet (1853), mare de Pau Casals. Les fonts revelen l’existència i la pervivència d’una extensa colònia catalana formada per nissagues com els Basora, els Domènech, els Ferré, els Mestre, els Pol, els Oller, els Rius, els Segarra, els Lió, els Vergé o els Vinella.

Els catalans que van restar a Puerto Rico van quedar acollits a la llei Foraker (redactada pel senador republicà nord-americà Joseph B. Foraker i aprovada pel Congrés dels Estats Units) que deia textualment: “Todos los habitantes que continúen residiendo allí, los cuales eran súbditos españoles el día once de abril de mil ochocientos noventa y nueve, y a la sazón residían en Puerto Rico, y sus hijos con posterioridad nacidos allí, serán tenidos por ciudadanos de Puerto Rico, y como tales con derecho a la protección de los Estados Unidos; excepto aquellos que hubiesen optado por conservar su fidelidad a la Corona de España”.