Tal dia com avui de l’any 1988, fa 32 anys, el Canal 9 —el primer canal de televisió valencià— iniciava les emissions. Canal 9 era una televisió pública que depenia de l’ens públic Ràdio Televisió Valenciana. Aquella primera emissió, difosa íntegrament en valencià, representava la culminació d’una vella reivindicació de la societat valenciana, que reclamava la creació d’un mitjà audiovisual públic en valencià, que contribuís a la normalització lingüística i cultural del País Valencià. Per aquest motiu aquella primera emissió es va fer coincidir amb el 750 aniversari de l’entrada a la ciutat del comte-rei Jaume I (1238), creador del regne de València.

Durant els primers anys d’existència va aconseguir uns excel·lents índexs d’audiència (per damunt del 20%) que la portarien a competir pel lideratge amb la cadena pública i les cadenes privades espanyoles. Però a partir de l’any 2000, amb els successius governs del Partit Popular a la Generalitat, iniciaria una caiguda en picat que no s’aturaria fins al seu tancament (2013). El Partit Popular valencià va convertir Canal 9 en un instrument difusor de la seva ideologia: va arraconar la llengua valenciana, amb el propòsit de situar-la, de nou, en el paper de dialecte rústic i illetrat que li havia conferit el poder espanyol des de l’ocupació borbònica de 1707.

També la va convertir en un instrument dels seus interessos de partit: els càrrecs directius els va reservar a persones de la seva línia ideològica que en moltes ocasions no tenien cap mena de capacitat professional per exercir aquelles funcions. Això provocaria una caiguda brutal de la qualitat dels continguts, que quedaria palesa en els índexs d’audiència: es va passar d’un 20,6 % el 1997 (inici del govern Zaplana) a un 4,1% el 2013 (any del tancament). Va ser precisament durant el govern del popular Alberto Fabra que es va produir el tancament de Canal 9, amb l’espuri argument que, en un escenari d’endeutament, els índexs d’audiència no justificaven la seva existència.