Tal dia com avui de l’any 1730, fa 289 anys, moria a Londres ―a 82 anys― Arabella Churchill, que en els anys centrals de la seva vida (sobretot durant els regnats de Jaume II i d’Anna I) havia estat una de les persones políticament més influents a la cort anglesa. Nascuda l’any 1648 a Ashe House (comtat de Devon, Anglaterra), era la quarta filla (i única noia) del matrimoni format per Winston Churchill, coronel de l’exèrcit anglès, lleial a la monarquia durant la Revolució de Cromwell i avantpassat directe del primer ministre britànic que va governar el país a mitjans del segle XX, i per Elizabeth Drake, neta del corsari i vicealmirall de la marina anglesa Francis Drake.

Arabella Churchill era germana de John Churchill, primer duc de Marlborough i un dels generals més destacats dels exèrcits de l’aliança internacional austriacista en la Guerra de Successió hispànica (1701-1715). Marlborough va derrotar repetidament els borbònics als fronts dels Països Baixos, però no va poder evitar la desfeta austriacista a Almansa (1707) que va provocar la caiguda del País Valencià. L’esposa de Marlborough ―i cunyada d’Arabella― era Sarah Jennings-Churchill, amiga personal i consellera de la reina Anna d’Anglaterra i una de les persones més influents del Partit Wight (el partit mercantil defensor de la postura catalana en el conflicte successori hispànic).

Amb tan sols 17 anys, Arabella va ser convertida en l’amant oficial del futur rei Jaume II. En el decurs d’aquella relació, que va durar 10 anys, va tenir quatre fills. El segon va ser James Fitz-James Stuart, duc de Berwick (1670-1734), que es convertiria en el general més destacat del bàndol borbònic en el conflicte successori hispànic i en el principal rival del seu oncle Marlborough en els camps de batalla peninsulars. Berwick li va guanyar la partida a Almansa i, tot seguit, va arrasar el País Valencià i la Catalunya occidental. També va dirigir la darrera fase del setge de Barcelona (25 de juliol de 1713 – 11 de setembre de 1714) per expressa voluntat del rei Lluís XIV de França.