Tal dia com avui de l’any 1962, fa 60 anys, Catalunya va quedar coberta per una gran nevada que, sorprenentment, va ser especialment intensa a les comarques del litoral i el prelitoral del país. Segons les dades històriques del Servei Meteorològic de Catalunya; les comarques més afectades per aquella nevada van ser el Vallès Oriental, el Vallès Occidental, el Maresme, el Barcelonès i el Baix Llobregat. En algunes localitats d’aquestes comarques es van produir acumulació de gruixos superiors al metre d’alçada. Destacarien els 110 centímetres acumulats a Martorelles; els 102 a Vilanova del Vallès; i els 100 a Castellterçol, Granollers o Llinars del Vallès.

Segons el mateix Servei Meteorològic de Catalunya, la previsió dels dies anteriors ja anunciava una forta nevada a Catalunya. El dia anterior a la nevada, es va situar sobre el Principat una massa molt humida, procedent de la mar Mediterrània; que va entrar en contacte amb una altra massa d’aire molt fred, procedent en aquell cas del nord d’Europa. El resultat d’aquell xoc de masses oposades seria el causant de la gran nevada, que va afectar, també però en menor mesura, zones de les comarques de la Selva, del Baix Empordà, d’Osona, del Gironès, de l’Alt Penedès i de l’Anoia. A Sant Quintí de Mediona o a Sant Martí Sarroca es van recollir gruixos de 50 centímetres de neu.

Aquella nevada va aturar el tràfic per carretera i ferroviari de bona part del país, però no va causar víctimes mortals. En canvi, en la memòria de la societat catalana de l’època hi havia el tràgic succés de la riuada del Vallès, que s’havia produït tan sols tres mesos abans (25 de setembre de 1962) i que va provocar la mort de més de 700 persones. Les zones més castigades per aquella brutal riuada; serien, també, molt afectades per aquella nevada. L’endemà (26/12/1962), en molts indrets del Vallès Oriental, es van assolir els 10 graus sota zero; i en algunes localitats com Llinars o Cardedeu els termòmetres es van enfonsar fins als 15 graus negatius.