Tal dia com avui de l'any 1908, fa 109 anys, la cambra baixa espanyola -amb majoria dels conservadors de Maura- votava la llei de creació del Instituto Nacional de Previsión, el precedent de l'actual sistema de Seguretat Social. La proposta de llei havia estat presentada pels diputats de Solidaritat Catalana, la plataforma de partits catalanistes que en les eleccions generals del 1907 havia obtingut 41 dels 44 escons a Catalunya. Des de la vaga general del 1902 Catalunya estava immersa en una espiral de conflictivitat laboral que havia convertit els centres industrials del país en escenaris de tensió social permanent, i les reivindicacions obreres ja estaven en l'agenda política de Solidaritat Catalana.

L'avantprojecte de llei havia estat elaborat i redactat pel jurista de Granollers (Vallès Oriental) Josep Maluquer i Salvador, que hi havia estat treballant durant els quatre anys anteriors a l'aprovació parlamentària. Inicialment, però, el govern espanyol va establir que l'aportació de les empreses al sistema públic de pensions seria voluntària. Fins passats 11 anys -coincidint amb una aguda crisi política entre Catalunya i Espanya- no es va començar a desplegar la llei Maluquer. Romanones -president del govern espanyol- per calmar Cambó -líder de la Lliga Regionalista- va activar l'assegurança obligatòria de jubilació, precedent de l'actual sistema públic de pensions.

Maura, Romanones i Cambó

Posteriorment entraria en vigor l'assegurança obligatòria de maternitat (1929), i amb la proclamació de la República (1931) s'establiria la universalitat del subsidi per accidents del treball, en tots els sectors econòmics. El 1944 -en els primers anys de la dictadura franquista- s'ampliaria aquesta cobertura a les malalties. Maluquer -quan va elaborar i redactar la llei (1904-1908)- es va inspirar en el model alemany, i també en el sistema tradicional de previsió dels ports bascos. Les cofradies basques de tonyiners i baleners, durant els segles XVII i XVIII, havien desenvolupat un complex sistema de previsió que, a finals del segle XIX, inspiraria el desplegament de la Seguretat Social alemanya.