Tal dia com avui de l'any 1895, fa 122 anys, s'iniciava la guerra de Cuba que conduiria a la independència de l'illa caribenya tres anys més tard. Inicialment la ideologia independentista cubana estava limitada a les classes intel·lectuals criolles. En canvi la classe terratinent -els grans propietaris agraris- molt vinculada per llaços familiars a l'estament militar colonial, era completament refractària a la ideologia independentista. No seria fins a finals del segle XIX, amb la irrupció d'una potent classe mercantil formada bàsicament per catalans indians, que les classes privilegiades es plantejarien, seriosament, donar suport a l'independentisme.

Cuba era una colònia espanyola que generava importants beneficis a les classes mercantils de la metròpoli i, en canvi, no rebia cap tipus d'inversió. Cuba era la “província” més desatesa d'Espanya i totes les infraestructures creades es construïen amb recursos privats que procedien de la iniciativa catalana a l'illa. La discriminació espanyola es va convertir en el principal argument de José Martí, l'heroi valencià de la independència cubana, per convèncer les classes privilegiades. I la proximitat geogràfica de la indústria nord-americana, client potencial de la producció agrària cubana i que Martí coneixia bé dels seus anys d'exili a Nova York, va fer la resta.

La reacció de classe política espanyola al conflicte enquistat cubà es va produir en forma d'explosió de patrioterisme tronat, justificada i alimentada per la premsa madrilenya. Quedava lluny el sentit pragmàtic del general  reusenc Joan Prim que, 25 anys abans, com a president del govern, havia proposat la venda de Cuba als Estats Units per l'import total del dèficit públic espanyol. La guerra de Cuba, que va costar milers de vides en les lleves forçoses de les classes més humils de la metròpoli, es va resoldre en un tractat en que els tronats negociadors espanyols -condicionats per una derrota militar sense pal·liatius- van signar en uns termes humiliants i ruïnosos, que van provocar la riota de totes les cancelleries d'Europa.