Tal dia com avui de l'any 1826, fa 192 anys, el general de l'exèrcit alliberador Bartomeu Salom Borges forçava la rendició de la Fortaleza Real de San Felipe, que defensava la ciutat i el port d'El Callao (Perú), convertida en la darrera possessió de l'imperi hispànic al continent sud-americà. Amb la rendició de la guarnició militar de San Felipe es posava fi a tres segles llargs de dominació militar i explotació colonial hispànica de Sud-amèrica, iniciada l'any 1500 amb l'establiment de Nueva Cádiz, a l'illa de Cabagua, davant les costes de l'actual estat de Veneçuela, fundada per Giacomo Castiglione, un jueu convers genovès d'origen mallorquí.

Bartomeu Salom Borges, nascut a la ciutat colonial de Puerto Cabello (a l’actual Veneçuela) l'any 1780, era fill de la família formada pels comerciants mallorquins Gabriel Salom i Magdalena Borges, establerts a l'Amèrica hispànica poc després de la promulgació del decret que posava fi al secular monopoli castellà sobre el comerç amb les colònies americanes (1765). Els Salom-Borges formaven part de l'elit colonial i algunes investigacions els situen com a membres de la comunitat xueta (descendents de jueus conversos mallorquins) que van emigrar a les colònies americanes fugint de la persecució asfixiant a què els sotmetia la Inquisició de Palma.

El port d'El Callao, en un gravat del principi del segle XIX / Viquipèdia

Salom, un ric productor i exportador agrari, es va allistar a l'exèrcit alliberador quan va ser desarticulada la conspiración de los Mantuanos (Caracas, 1808), un moviment sobiranista format per les elits colonials, i l'aparell de domini hispànic va desplegar una brutal i terrorífica campanya de detencions, confiscacions i execucions. En el decurs de la guerra d'alliberament, Salom participaria de forma destacada en totes les grans operacions militars del conflicte i, finalment, adquiriria la categoria d'heroi a la darrera i més simbòlica batalla: la conquesta de la ciutat i el port d'El Callao, la darrera possessió hispànica de Sud-amèrica.

 

Imatge principal: Bartomeu Salom, en una representació coetània / Arxiu d'El Nacional