Tal dia com avui de l’any 1921, fa 97 anys, es produïa una jornada de violència a Barcelona, amb la comissió de dos atemptats, que acabaria amb el balanç de dos morts i dos ferits. A primera hora, entre les set i les vuit del matí, eren excarcerats Evelio Boal i Antoni Feliu, secretari del comitè i tresorer, respectivament, del sindicat CNT. Quan van posar el peu al carrer van ser tirotejats a boca de canó davant de la porta de la presó Model, segons algunes fonts per elements de les forces policials i segons d’altres per pistolers a sou del Sindicat Lliure de la patronal. Els dos dirigents sindicals van morir immediatament. 

Poca estona després, a les 11.40, un grup de quatre persones va parar una emboscada al cotxe oficial de l’alcalde de Barcelona, Antoni Martinez i Domingo, de la Lliga Regionalista, quan enfilava el carrer de Jaume I, des de la Via Laietana, en direcció a la plaça de Sant Jaume. Segons la premsa de l’època, un individu, que més tard va ser identificat com el militant cenetista Salvador Salsench Sala, va disparar diversos trets contra el vehicle. Segons el comunicat que va emetre el dispensari de la casa consistorial, l’alcalde Martínez va ser ferit de consideració a causa d’un tret al tòrax amb orifici d’entrada i  sortida. També va ser ferit de bala un vianant, Joaquim Puig Comas.

Segons la premsa de l’època, l’atemptat contra l’alcalde s’hauria planejat immediatament després de l’assassinat de Boal i Feliu. Els cercles obreristes i anarquistes eren víctimes de la llei de fugues, que el general Primo de Rivera havia explicat així: “El instinto de defensa busca medios extralegales: una redada, un trasllado, un intento de fuga y unos tiros comenzarán a resolver el problema”. Però investigacions posteriors apunten que aquella acció obeïa, més que a una venjança, a la planificació de l’atemptat contra el general Martínez Anido, acusat per l’opinió pública d’instigar múltiples assassinats de dirigents sindicals, i que s’hauria portat a terme durant l’enterrament de l’alcalde.

Imatge: Fotografia de Barcelona als anys 20 / Tr3sc