Tal dia com avui de l’any 1817, fa 204 anys, es lliurava la Batalla del Catalán (a la riba de l'Arroyo Catalán, afluent del riu Cuareim, situat a 500 quilòmetres al nord de Montevideo); que enfrontaria les forces de la Banda o Província Oriental (nom primigeni de l’actual Uruguai); i l’exèrcit colonial portuguès de Rio Grande do Sul (a l’extrem sud de l’actual Brasil). Aquella batalla es va saldar a favor de les tropes colonials portugueses, que van aprofitar la victòria militar per a ocupar una part important de la regió de Misiones Orientales; i delimitar la frontera definitiva entre els estats de Brasil i Uruguai.

Quan es va lliurar aquella batalla (1817), el topònim Arroyo Catalán tenia una història recent: havia estat anomenat així per l’explorador, colonitzador i  pedagog Josep Català i Codina (València, 1780 – Montevideo, 1844), introductor del sistema d’ensenyament Lancaster a l’Uruguai que bandejava de les aules els càstigs corporals. El seu fill, Carlos Català Martinez (Montevideo, 1824-1863), oficial de l’exèrcit uruguaià, seria el continuador d’aquella obra colonitzadora i el fundador de molts dels actuals pobles de la zona, actualment anomenada departamento de Artigas.

El primer europeu que havia explorat la regió de Misiones Orientales, havia estat el jesuïta Joan Saloni (La Granadella, 1540 – Lima, circa 1600). Acompanyat pels seus subalterns  (el portuguès Antonio Ortega i l’irlandès Thomas Field), a finals de la centúria del 1500 havia fundat els primers assentaments europeus de la regió, en aquest cas en forma de missions. No obstant això, van ser els Català, els que, durant la primera meitat de la centúria del 1800, van explorar i colonitzar tot el sistema fluvial; format pel Catalán Grande i el Catalán Chico; i hi van fundar la primera capital: Masoller.