Tal dia com avui de l’any 1974, fa 50 anys, a Madrid, a l’estadi Santiago Bernabéu, s’enfrontaven el Reial Madrid i el FC Barcelona. El partit va concloure amb un 0-5 favorable als blaugrana que faria història. Aquella victòria al camp del club considerat el símbol futbolístic del règim franquista va tenir una extraordinària repercussió. Els escriptors Josep Riera i Miquel Roca, autors de Van Barça: el F.C. Barcelona i Holanda, més que una relació (Cossetània, 2007) expliquen que, passat un temps, el periodista català Martí Perarnau escriuria: “El 0-5 es va interpretar com un pas més en la voladura del franquisme (...) tota la història dels 20 anys de futbol entre Alfredo Di Stéfano i Johan Cruyff és el fidel reflex (...) de l’enfonsament i la resurrecció de Catalunya”.

El periodista Àlex J. Botines va escriure al Diari de Barcelona que aquell 0-5 era, també, una “lliçó d’història contemporània”. I els escriptors Jimmy Burns, al seu llibre Barça: la pasión de un pueblo (Anagrama, 2006) i de nou Riera i Roca expliquen que el corresponsal que en aquell moment el New York Times tenia emplaçat a Madrid va escriure que “Cruyff (l’autèntic heroi d’aquell partit) havia fet més per l’ànim de la nació catalana en noranta minuts que molts polítics en anys de lluita clandestina”. També el popular grup La Trinca es va sumar a aquesta celebració, i va compondre una cançó que deia “Sonarem cinc campanades, allà a la Puerta del Sol. Cinc cops plorà la Cibeles, Madrid estava de dol”.

Després d’aquella victòria, el FC Barcelona es confirmaria en el lideratge del campionat, que acabaria guanyant després de catorze anys sense aconseguir-ho. El FC Barcelona va culminar aquell campionat amb 50 punts (en aquell moment les victòries es computaven amb dos punts). Dels 34 partits jugats, n’havia guanyat 21, n’havia empatat 8 i n’havia perdut 5. I durant el campionat havia marcat 75 gols —a una mitjana de gairebé tres gols per partit— i n’havia encaixat 24. Els seus perseguidors havien quedat molt distanciats: l’Atlètic de Madrid, amb 42 punts; el Reial Saragossa, amb 40; la Reial Societat de Donosti, amb 39; i l’Athletic Club de Bilbao, amb 38. El Reial Madrid havia quedat en vuitena posició, empatat a punts (34) amb l’Espanyol.