Malgrat que la mort del líder opositor rus Aleksei Navalni s'afegeix a tot un reguitzell d'adversaris o simplement de crítics a Vladímir Putin, tothom sap que, en el fons, és molt diferent de totes les que s'han produït abans. Pel moment triat, el líder rus manté un conflicte obert amb la majoria de països del planeta per la seva invasió d'Ucraïna, que l'han marcat com un tirà despòtic a qui cal aïllar perquè la seva influència negativa no s'expandeixi. Però, també, pel protagonista Navalni, autèntic maldecap del Kremlin, que, sabent que seria detingut per Moscou, no va dubtar a tornar després de salvar-se miraculosament d'un enverinament del servei d'intel·ligència rus FSB el 2020.

Es va salvar miraculosament pel seu ràpid trasllat a Alemanya. En el moment que va ser enverinat, Navalni es distingia per les seves denúncies al règim corrupte de Putin i de la seva camarilla, un grup de selectes dirigents del seu entorn que s'han enriquit durant aquests anys. Quan va tornar a Moscou des d'Alemanya, va ser detingut i jutjat —és un dir— amb una condemna de 19 anys de presó, que inicialment va complir en una presó de la capital russa. La crueltat va pujar un esglaó, alhora que creixien les protestes per la seva condemna i la seva popularitat a l'interior de Rússia, quan fa un mes va ser traslladat a una presó de màxima seguretat a la regió de l'Àrtic rus, anomenada Llop Polar, ubicada als Urals, a més de 1.900 quilòmetres de Moscou, i que assoleix temperatures de -30 °C.

La mort de Navalni a 47 anys escapça el paper de l'oposició, però Putin en paga un preu molt alt

La mort de Navalni a 47 anys escapça el paper de l'oposició, però Putin en paga un preu molt alt. El seu missatge gravat per si l'acabaven matant, "No us rendiu", tindrà el seu recorregut en una societat cada vegada més allunyada de la dictadura imposada per Putin. La declaració de la seva vídua, Iúlia Navàlnaia, a la Conferència de Seguretat de Múnic, culpant directament Putin i demanant unitat en la lluita "contra el mal" que representa, ha estat seguida a diverses capitals occidentals i s'han produït protestes als carrers de nombroses ciutats russes.

A hores d'ara, Putin no té dubtes que no caldran autòpsies perquè el responsabilitzin de la mort de Navalni. La llista de morts que són responsabilitat seva és tan extensa que és impossible que no sigui acusat per la comunitat internacional. Des de la periodista Anna Politkóvskaia del diari opositor Nóvaia Gazeta, cosida a trets al vestíbul de l'edifici on vivia el 2006, fins a la darrera, la sospitosa caiguda de l'avió on viatjava el líder del Grup Wagner Ievgueni Prigojin, l'any passat. La llista de cadàvers és molt extensa i en les circumstàncies més dispars. Les potències occidentals han ressaltat que prendran represàlies contra Putin. Caldrà esperar.