Com una autèntica maçada ha rebut el govern espanyol el desplaçament del president Carles Puigdemont i de la consellera Meritxell Serret durant diversos dies de la setmana vinent a Suïssa, abandonant temporalment el seu exili de Brussel·les. Que, a més, aquest viatge es desenvolupi amb una certa cobertura de les institucions oficials helvètiques i que entre els actes programats hi hagi ni més ni menys que un debat a la seu de l'ONU a Ginebra sobre la regressió dels drets humans a Espanya ha mobilitzat la Fiscalia General de l'Estat, al Ministeri d'Afers Estrangers i el Ministeri de l'Interior. Això sí, fins a la data amb aparent nul resultat, una vegada s'ha pronunciat el portaveu de l'Oficina Federal de Justícia de Suïssa, Folco Galli, negant que pugui ser detingut o extradit durant la seva estada, una hipòtesi amb què havia volgut jugar hores abans la fiscalia espanyola.

Tot apunta, per tant, que poca cosa més que la gesticulació li acabarà quedant al govern espanyol. I, potser, en aquesta clau cal entendre la retenció/detenció durant unes hores del secretari de Comunicació i Difusió de la Generalitat, Antoni Molons, buscant documentació sobre el cost per al Govern de la campanya del referèndum del passat 1 d'octubre. O la irrupció de la Guàrdia Civil a la seu d'Òmnium Cultural amb idèntic objectiu. Encara que fa més de cinc mesos de la celebració del referèndum i que la seu d'Òmnium ja va ser investigada, es tractava, suposadament, d'obtenir nova documentació. Mentre això succeïa a Barcelona, a Madrid, PP i Ciutadans perdien el pols amb l'oposició i el Congrés impulsava la derogació de la presó permanent revisable. Una ensopegada per a la Moncloa, encara que una més després de les protestes dels pensionistes i, sobretot, la immobilització del govern amb els pressupostos generals de l'Estat que no pot tirar endavant sense el suport del PNB, que, al seu torn, avui l'hi nega per la vigència del 155.

Però tornem a Suïssa. Si incòmoda serà la taula rodona a l'ONU en la que participaran el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, el magistrat emèrit del Tribunal Suprem José Antonio Martín Pallín i familiars de presos polítics, el fet que durant tres dies el focus sobre drets humans i autodeterminació tingui diferents actors catalans és el que ha causat un gran malestar al govern espanyol. No deixa de ser cridaner el fet que amb les legacions diplomàtiques de la Generalitat tancades pel Ministeri d'Exteriors i amb tota la força d'un estat per impedir la internacionalització del conflicte, el resultat sigui que hi hagi diversos actes relacionats amb Catalunya en la setmana que se celebra la 37a Sessió Ordinària del Consell de Drets Humans de Nacions Unides.

De vegades, mirant les misèries interiors, un pot perdre de vista que a Madrid i a l'estranger també passen coses.