Amb la decisió de la Mesa del Parlament de tramitar una resolució dels grups parlamentaris de Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i la CUP en la qual es reitera la defensa del dret a l'autodeterminació de Catalunya i la reprovació de la Monarquia, la Cambra catalana fa un pas -el primer- que porta inevitablement al xoc amb el Tribunal Constitucional. Bàsicament, perquè els membres de la Mesa, començant pel seu president Roger Torrent, tenen sobre la seva esquena un apercebiment del Constitucional instant-los a no admetre nous debats al Parlament sobre aquestes dues qüestions i advertint-los personalment de les conseqüències penals que se'n poden derivar.

De fet, aquesta és, d'alguna manera, la resposta que els tres partits independentistes van ser incapaços de pactar la setmana passada en la compareixença del president de la Generalitat, Quim Torra, en el ple parlamentari per donar resposta política a la sentència del Tribunal Suprem contra els presos polítics. El perquè s'ha fet una setmana tard té diverses explicacions, algunes de les quals tenen molt a veure amb la dificultat durant tota la legislatura per assolir acords transcendents entre els tres partits independentistes, però també amb un procés electoral com el del 10 de novembre en què, per primera vegada, els tres es presenten a uns comicis espanyols. Les importants mobilitzacions d'aquesta última setmana d'una banda, però també la violència registrada, ha forçat, segurament, que les tres formacions hagin sortit de la seva zona de confort tot i el risc d'obrir un conflicte amb el Tribunal Constitucional d'aquí a tres setmanes, que és quan es veurà al ple.

S'obre ara un període de quinze dies per a esmenes dels grups que donarà una primera perspectiva sobre si tot queda en un exercici parlamentari d'unes hores o dies o té la consistència que s'ha donat a la notícia des del moment en què s'ha conegut. Tant Junts per Catalunya com Esquerra expliquen que ells haurien forçat, fins i tot, que es discutís aquesta mateixa setmana al Parlament, amb els riscos que això tenia, ja que la tramitació s'havia de realitzar pel tràmit d'urgència. Però la CUP no hauria volgut aparèixer de la mà d'un Govern que responsabilitzen d'una actuació policial desproporcionada durant aquests dies i del qual es volen distanciar públicament el màxim possible. Sigui aquesta una versió bona, exagerada o interessada, el cert és que les setmanes passen molt ràpid i es veurà al ple dels dies 12 i 13 de novembre quina és la voluntat real dels signants..

La contundència del president Torrent després de la reunió de la Mesa, adreçant-se al Constitucional, i assenyalant "avui diem que ja n'hi ha prou", que "al Parlament es pot parlar de tot" i que "si hi ha conseqüències penals les assumiré" són noves, pel to fet servir. De fet, la Moncloa es va limitar a enviar un primer avís en forma d'advertència: no actuarà fins que el Parlament ho aprovi. Pedro Sánchez ha ajornat el xoc. I tres setmanes, en política, són sempre una eternitat. I molt més, ara.