Tot i que és obvi que la democràcia, com gairebé totes les coses, es demostra caminant, molts cops val la pena mirar a països del nostre entorn, en aquest cas el Canadà, per veure les abismals diferències que hi ha amb Espanya. No li cal anar dient que és una democràcia plena i consolidada, sinó simplement comportar-se com una democràcia. En té prou amb això i així és vista per la comunitat internacional. En canvi, Espanya necessita tenir un organisme propi com Espanya Global per contrarestar publicitàriament tots els abusos que es fan i que tenen a veure amb la pèrdua de llibertats, la repressió a l'independentisme català i el fet de ser una democràcia amb presos polítics i exiliats.

El Tribunal d'Apel·lació del Quebec acaba de validar la llei 99, aprovada l'any 2000 per l'Assemblea Nacional d'aquest territori i que fa referència a l'autodeterminació. Entre altres punts, la llei permet la independència del Quebec si el 50% més un dels vots del poble quebequès donen suport a aquesta opció en referèndum. Tretze anys ha durat el debat judicial abans d'arribar al desenllaç final i, prèviament, ha calgut un altre pronunciament idèntic el 2018 del Tribunal Suprem del Quebec.

Encara que a partir d'ara sentirem la mateixa música de sempre i la posició unionista no variarà a l'hora d'insistir que Espanya no és el Canadà, de la mateixa manera que quan el referèndum d'Escòcia es puntualitzava que el Regne Unit tampoc no era Espanya, el cert és que es va tancant el cercle de països en els quals l'única resposta a un referèndum d'independència és el no per sistema i negar-se a negociar o a dialogar. Per descomptat que no existeixen països en el nostre entorn en què la resposta sigui la repressió indiscriminada dels ciutadans i l'ús de la violència, com va passar l'1 d'octubre del 2017.

La decisió del Canadà el que sí que hauria de donar és força, seguretat i arguments als que defensen que siguin les urnes les que facilitin una resposta de la ciutadania al desig d'independència. El fet que gairebé el 52% dels catalans que van acudir a les urnes el passat 14 de febrer donessin suport, per primera vegada, a formacions independentistes no és un fet menor, i liquidar-lo com si fos una cosa intranscendent és un error. Res no és fàcil, certament. Però tretze anys després, el Quebec té el que la ciutadania volia i qualsevol poble té dret: escollir lliurement el seu estatus legal.