Amb tot Europa preocupada per la ràpida propagació de la nova soca del coronavirus apareguda al sud d'Anglaterra, Espanya ha donat sentit novament aquest diumenge a la dita tan famosa del vuelva usted mañana que avui és festiu. Fins a onze països europeus havien decidit a les 21 hores d'aquest diumenge prohibir els vols amb el Regne Unit per intentar contenir la propagació de la nova soca que es considera un 70 % més contagiosa que la coneguda fins a la data de la Covid-19. La resposta de les autoritats espanyoles no ha pogut ser més decebedora: demanar a la UE una posició conjunta i, de moment, limitar-se a comunicar als passatgers que es reforçarà el control de proves PCR.

Aquest diumenge han aterrat als diferents aeroports espanyols un total de 277 vols procedents del Regne Unit i la mitjana de l'últim mes és d'uns 6.000 desplaçaments procedents d'aquesta destinació. Són moltes persones desplaçant-se i tampoc no s'entén bé que la Moncloa hagi decidit una posició tan laxa que a més xoca amb moltes declaracions de Fernando Simón respecte a les PCR en aquests casos, ja que afirma que no són gaire útils en origen. Espanya és diferent. Per què? Tan difícil és seguir el que fan Itàlia, Alemanya, França, Països Baixos, Àustria, Irlanda i així fins a onze països?

Les declaracions del premier Boris Johnson qualificant de descontrolada la situació i tancant Londres i el sud d'Anglaterra han desencadenat el pànic al país amb les carreteres i les estacions de trens atapeïdes de ciutadans intentant abandonar el cordó de seguretat amb qualsevol destinació. Tant és així que l'Eurotúnel que connecta França amb el Regne Unit ha quedat tancat aquesta nit. Als Països Baixos, Austràlia i Dinamarca ja s'ha detectat la nova soca que es creu que es va originar el setembre entre Londres i Kent. A Itàlia, un passatger que havia tornat de la capital anglesa ha estat posat en observació.

En un moment en què el món mirava amb esperança l'inici de la vacunació, una nova incertesa ve a situar-nos en la crua realitat. La bona notícia és que, segons el ministre de Salut alemany, les vacunes serien efectives davant la nova soca del Regne Unit. Tot serà molt difícil i lent, no s'ha d'abaixar la guàrdia i sí, les decisions venen d'hores. Perquè l'experiència demostra que el país que s'equivoca o arriba tard ho acaba pagant amb moltes més vides humanes.