Josep Borrell, el flamant alt representant de la Unió per a Afers Exteriors i Política de Seguretat i vicepresident de la CE en l'executiu comunitari d'Ursula von der Leyen, deu pensar amb aquest punt d'arrogància tan característic, que ningú no és profeta a la seva terra. El cert és que la distinció de fill predilecte de la seva ciutat natal, la Pobla de Segur, i el passeig Josep Borrell i Fontelles, que volia reconèixer la seva contribució al municipi, i que li va ser concedit pel consistori quan l'ajuntament era dirigit per un alcalde del PSC, serà rebatejat amb el nom de passeig 1 d'Octubre, amb referència al referèndum d'independència del 2017. La votació d'aquest diumenge, convocada per l'equip municipal entre els veïns més grans de 16 anys, ha estat contundent: un 78% a favor del canvi de nom.

El camí que es va iniciar en aquesta població, del voltant de 3.000 persones i que és el segon municipi en importància de la comarca del Pallars Jussà, ha posat punt final a un moviment popular que es va iniciar a la Pobla immediatament després que Borrell va advocar en un míting a Sabadell, en la campanya electoral catalana de desembre del 2017 —els comicis convocats per Mariano Rajoy després que el Govern quedés dissolt després de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució— per "desinfectar Catalunya" abans de "cosir ferides". La seva frase va generar rius de tinta i, en bona part, encara el persegueix allà on va.

Els seus posicionaments polítics de punta de llança contra l'independentisme durant aquesta última dècada i que li han ocasionat més d'un problema a Catalunya, li han servit, en canvi, en diferents moments de la seva vida, per projectar la carrera política. Amb Felipe González, com a ministre d'Obres Públiques ja va protagonitzar diversos incidents relacionats amb les infraestructures catalanes. Va guanyar unes primàries a Joaquín Almunia per ser candidat a la presidència del govern espanyol —amb el PSC molt majoritàriament en contra, per cert— però un assumpte de frau fiscal relacionat amb dos excol·laboradors de la seva època en el ministeri d'Hisenda l'apartaria de la cursa a La Moncloa.

Un cop de sort quan aparentment ja estava retirat entre Madrid, Barcelona i la Pobla, on havia adquirit una casa, una propietat de 515 metres quadrats amb jardí i piscina, el va tornar a primera línia quan José Luís Rodríguez Zapatero li va oferir encapçalar la candidatura del PSOE a les eleccions al Parlament Europeu, just en un moment que els socialistes acabaven de guanyar les eleccions després de l'11-M, quan les seves principals figures estaven col·locades al govern espanyol i ningú no lluitava per aquella nominació. Borrell ho va acceptar i es va catapultar a la política europea, en la qual ha estat els últims anys.

Encara que la votació popular s'ha celebrat a només dos mesos de les municipals, respon a acords del plenari municipal el 2018 i ratificat el 2020. La pandèmia del coronavirus va ajornar la consulta municipal i ara ha tornat en ple xoc electoral encara que la participació ha deixat a desitjar per part d'uns i d'altres, perquè només ha mobilitzat poc més de 300 habitants a anar a l'ajuntament per dipositar el vot a aquesta pregunta: Respecte a la proposta de canvi de l'actual passeig Josep Borrell, la meva elecció és: A) mantenir el nom de Josep Borrell i Fontelles. B) canviar el nom del passeig pel de passeig 1 d'Octubre.