El Tribunal de Justícia de Catalunya ha tombat el toc de queda entre la 1.00 i les 6.00 h que havia sol·licitat el Govern de la Generalitat per a 148 municipis, i només l'ha autoritzat per a 19 poblacions, cosa que ha deixat fora les quatre capitals catalanes i les principals poblacions de la conurbació de Barcelona. Més enllà de l'argumentació dels jutges, que en part podria en determinats casos arribar a estar-hi d'acord, la raó de fons segons la meva opinió no és la que ells argumenten sinó la sanitària: els tribunals poden adoptar una decisió que va contra la salut, que posa en risc l'esforç realitzat per tornar a contenir la cinquena onada i obrir les portes de bat a bat a la sisena onada davant l'imminent inici del curs escolar?

Les raons de contenció de la propagació de la pandèmia són clares i així, per exemple, ho ha destacat un dels investigadors més reconeguts en la covid-19, Àlex Arenas. "Sisena onada assegurada", ha sentenciat Arenas després de conèixer que bona part de les restriccions sol·licitades per la Generalitat no havien estat acceptades. El mateix han fet al llarg de la jornada la majoria dels municipis catalans que han caigut de la llista de 148 poblacions per a les quals es volia allargar el toc de queda.

Un cop exposades les raons sanitàries, l'argumentació del TSJC no és menyspreable. El tribunal ve a dir que encara que el Govern addueix criteris mèdics, el fet que en les últimes setmanes hagi anat baixant el límit d'infectats per cada 100.000 habitants per mantenir el toc de queda, permet pensar que el que prioritza en la seva decisió és mantenir la seguretat i l'ordre públic. I a això s'acull la justícia després que el criteri hagi anat baixant de 400 casos per cada 100.000 habitants, després a 250 casos i ara s'hagi intentat l'aval del TSJC a un toc de queda en les poblacions que mantinguessin 150 casos per cada 100.000 habitants.

És per això que el tribunal conclou que ha de prioritzar drets i llibertats fonamentals, com la mobilitat, atesa l'actitud canviant de la Generalitat. El debat, com el d'altres indrets, està més que servit, perquè en molts llocs els tribunals han acabat modificant el seu criteri inicial a mesura que els governs feien un ús prolongat i variable en el temps.

Ja veurem quina és la reacció de la Generalitat i en concret de Presidència i de la Conselleria de Salut els pròxims dies, i com gestionen els municipis aquesta nova situació que pot donar lloc a una altra situació enormement complexa a les poblacions amb platja. Perquè ja hem vist anteriorment que obrir de cop mesures que abans eren tancades i barrades acabava tenint a mitjà termini les seves conseqüències negatives. I ara Sant Joan i les dates de llavors queden molt lluny, però les conseqüències de tota mena, fonamentalment econòmiques, han estat més que evidents aquest estiu.