Després de més de mig any amb un govern en funcions a Espanya, la incertesa política sembla fer efecte entre els inversors estrangers. Fins a un 40% d'ells estan esperant que s'aclareixi l'horitzó electoral i confirmar que per fi hi ha govern per adoptar les decisions d'inversió, segons un estudi elaborat per Kreab donat a conèixer aquest dimarts. Dades recents distribuïdes pel Ministeri d'Economia respecte al 2015 assenyalen, d'altra banda, que la inversió estrangera va créixer a Catalunya per sobre del 57% mentre que a Madrid va baixar un 1,2%. Les xifres són molt rellevants, ja que la paràlisi espanyola, que afecta d'una manera molt determinant l'administració i que pateix el conjunt dels ciutadans, repercuteix directament sobre la bona evolució de l'economia catalana. 

Al costat d'aquesta rellevant captació d'inversió estrangera, hi ha una altra dada de l'estudi a tenir molt en compte: importa la incertesa política espanyola, no el procés independentista que es viu a Catalunya. En tot cas, el factor risc té a veure amb els marcs regulatoris i la incertesa que generen els canvis de legislació presents o futurs. Encara que ara hi ha eleccions espanyoles i el centre del debat polític s'ha orientat cap a qüestions com la mà de pintura que ha passat Pablo Iglesias respecte al seu compromís inequívoc sobre el referèndum a Catalunya i que després del debat a quatre ha deixat de ser una línia vermella per pactar govern a Espanya, o bé l'aparent ensorrament del PSOE en aquesta fase de la campanya electoral, serà important retenir quina és la posició de les empreses estrangeres per al futur.

Sobretot, perquè la campanya passarà i tornaran els auguris que presagien tots els mals per a l'economia catalana. I es voldrà confondre desitjos amb realitat i pors d'alguns empresaris locals amb la posició de les empreses estrangeres o del teixit empresarial català. Destacava el president Carles Puigdemont en un acte a Foment que els empresaris també valoren projectes de país i que Catalunya té el seu. El vicepresident Oriol Junqueras va traçar una línia similar en les recents jornades del Cercle d'Economia. I és que les agendes econòmiques veuen ara com ara més inestabilitat per una realitat que no coneixen com és l'espanyola.