Les vendes del sector serveis a Catalunya durant el mes d'agost van caure un 15,9% respecte al mateix període de l'exercici anterior per l'efecte de la pandèmia. Segons les dades publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el descens a Catalunya és el mateix que es va registrar en el conjunt de l'Estat.

Els sectors més afectats per aquesta crisi continuen sent els relacionats amb el turisme. Així, les caigudes interanuals més importants de la facturació es produeixen en les activitats d'agències de viatges (79,3%), transport aeri (75,1%) i serveis d'allotjament (58,3%). El comerç va retallar un 10,1% la seva facturació anual, mentre que els altres serveis van registrar una caiguda de les seves vendes del 24,3% respecte a agost del 2019.

L'hostaleria i els negocis vinculats a l'administració i els serveis auxiliars van registrar també grans caigudes de facturació durant l'agost, del 41,3% i del 38,8%, respectivament. 

Les comunitats on més es van reduir els ingressos del sector terciari durant el vuitè mes de l'any van ser les Illes Baleares (-44,8%), les Illes Canàries (-30,2%) i Madrid (-17,7 %), mentre que les comunitats menys perjudicades van ser Múrcia (-0,2%), Extremadura (-1,5%) i Castella-La Mancha (-4%).

Malgrat l'efecte dels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), els llocs de treball al sector serveis es van desplomar a l'agost un 5,5% en taxa interanual, sis dècimes més que al juliol, destacant sobretot la forta baixada de l'ocupació en l'hostaleria (15,8%).

La indústria modera la seva caiguda

D'altra banda, la xifra de negocis de la indústria va caure un 9,9%, molt més moderada que la caiguda històrica d'abril, quan la paralització gairebé total del sector durant la primera meitat de mes va portar a un retrocés de les vendes superior al 40%. Amb aquest descens, la facturació de la indústria encadena sis mesos consecutius de taxes interanuals negatives a causa dels efectes de la crisi sanitària, segons les dades difoses aquest dimecres per l'INE.

Ara bé, en termes mensuals, la indústria va registrar avenços en les seves vendes per quart mes consecutiu, encara que l'agost, xifrat en un 1,6%, va ser molt més moderat que el de maig (18,3%), juny (17,9%) i juliol (6,6%). Les activitats que més van incrementar les seves vendes respecte a juny van ser la confecció de peces de vestir (30,7%), la fabricació d'un altre material de transport (27,7%) i la indústria de la fusta i del suro (13,6%).

 

Imatge principal: Un carrer amb els locals tancats pel coronavirus. Foto: Sergi Alcazar